Ttela

Bäcklund Ekvall imponerade

- LARS HOGEDAL

Elias Bäcklund Ekvall, Trollhätta­ns SOK, infriade alla förhoppnin­gar och förväntnin­gar genom att bli sexa när juniorsm i långdistan­s avgjordes i Kilsbergen.

Start och mål var i Klockhamma­r och Elias Bäcklund Ekvall gjorde ett jämnt och stabilt lopp på den nästan elva kilometer långa banan med 16 kontroller. Det blev ett tidstapp på över minuten till den femte kontrollen, men med en felfritt lopp hade han knappast kunnat hota tättrion. Simon Imark från Tullinge tog tidigt ledningen och behöll tätplatsen ända in i mål. Med över två minuters marginal distansera­de han tvåan Isac Von Krusenstie­rna, OK Kåre.

Kilsbergen, som kallas de blå bergen, sträcker sig mellan Nora och Svartå. Den karakteris­tiska förkastnin­gsbranten har bitvis en höjdskilln­ad på omkring 200 meter till den platta Närkeslätt­en. Terrängen är mycket fysiskt krävande med en mjuk och oftast ojämn botten med hög underveget­ation.

Bäcklund Ekvall har under hela hösten visat hög stabilitet och levererat många topplopp. Han behärskar olika terrängtyp­er och distanser så topplaceri­ngen var inte överraskan­de. Kommande helg väntar ytterligar­e två Sm-starter. Medeldista­nsen och stafetten avgörs då utanför Hallsberg.

Sedan går flyttlassa­t till Norge. Han lämnar TSOK och ska nästa år tävla för Haldens SK.

VSK:S Viktor Wassén skadade sig på långdistan­skvalet och fick sy ihop knät med några stygn. Han kunde ändå starta i finalen och placerade sig som 29:a. Efter SM blir det klubbyte även för Wassén. Han väljer att göra Bäcklund Ekvall sällskap till Halden.

SM för 16-åringar avgjordes i Kassjö öster om Umeå. TSOK:S lovande Malin Kristianss­on blev sjua trots misstag till sjätte och tionde kontrollen. Tvillingbr­orsan Linus Kristianss­on blev tia i H16-klassen.

Bland 15-åringarna fick OK Kroppefjäl­ls Arvid Aronsson placeringa­rna 13 och 14 på sprint- respektive långdistan­sen.

 ??  ?? Elias Bäcklund Ekvall levererade på junior-sm. I de kuperade och fysiskt krävande Kilsbergen kom Tsoklöpare­n på sjätte plats.
Elias Bäcklund Ekvall levererade på junior-sm. I de kuperade och fysiskt krävande Kilsbergen kom Tsoklöpare­n på sjätte plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden