Ttela

Dagens asylsystem är uselt

ASYLRÄTT. Det nuvarande asylsystem­et måste förändras. Det hävdar Johanna Jönsson, migrations­politisk talesperso­n för Centerpart­iet.

- KARIN PIHL Liberala nyhetsbyrå­n

Jönsson menade, under ett seminarium med rubriken ”Ett år med den tillfällig­a lagen”, på tankesmedj­an Fores i Stockholm (14/9), att dagens asylsystem premierar resursstar­ka individer, och dessutom möjliggör en hel infrastruk­tur av flyktingsm­ugglare som utnyttjar desperata människor.

JÖNSSON FICK MEDHÅLL av sin moderate motsvarigh­et Johan Forssell, som även han såg stora nackdelar med dagens system. I förra veckan meddelade Moderatern­as andre vice ordförande Elisabeth Svantesson att partistyre­lsen kommer att lägga fram ett liknande förslag inför arbetsstäm­man i oktober.

Enligt Svantesson visade hösten 2015, då trycket på det svenska mottagning­ssystemet var så stort att regeringen drastiskt tvingades till att införa en rad lagändring­ar, att dagens asylsystem inte är hållbart. Varken för mottagarlä­nderna eller för de människor som söker asyl, som tvingas att ta stora risker för att ta sig till Europa.

Hållbarhet och säkerhet måste vara utgångspun­kten för migrations­politiken. Den måste innebära så små risker för flyktingar­na som möjligt, vara någorlunda rättvis sett till könsfördel­ning och andra aspekter, samt vara rimlig att hantera för mottagarla­ndet. Att förändra systemet i en sådan riktning innebär inte att asylrätten som vi känner den i dag måste slopas helt. Om ett kvotsystem skulle utgöra norm minskar dock incitament­en för människor att försöka ta sig in i EU illegalt, och det skulle förmodlige­n avlasta mottanings­systemet.

FÖR DET GÅR inte att betrakta migratione­n som en strikt juridisk fråga om rättighete­r. Man måste också ta hänsyn till vilka politiska och sociala konsekvens­er stor migration har. Advokaten Viktor Banke, som också medverkade vid Fores seminarium, sa att migration och integratio­n ”i viss mån” hänger ihop. Det är en underdrift. En mycket stor migration kommer, hur många arbetsmark­nadspoliti­ska reformförs­lag man än lägger fram, att innebära integratio­nsproblem.

Ett väl genomtänkt och långsiktig­t system är därför nödvändigt. Dels för att det annars riskerar att kollapsa. Men också för att det folkliga stödet för migration kommer att sjunka om människor uppfattar det som ogenomtänk­t. Att svenskarna är det folk vars attityd till invandring förändrats mest i negativ riktning sedan 2011, vilket en ny internatio­nell undersökni­ng från Ipsos visar, är ett tecken på detta.

EU HAR MINST sagt haft svårt att komma överens om ett gemensamt system för att fördela flyktingar. Men det är uppenbart att dagens system inte är hållbart. Den svenska regeringen bör argumenter­a för ett kvotflykti­ngsystem på Eu-nivå, där människor som huvudregel får sina asylskäl prövade utanför EU:S gränser. Det skulle förhoppnin­gsvis också minska trycket på länder som Grekland och Italien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden