Ttela

Kärnvapenh­otet måste bort

- ALEKSANDER GABELIC ordförande i Svenska Fn-förbundet LENA ANDERSSONR ordförande i Trollhätta­ns Fn-förening

När FN:S generalför­samling öppnar i New York i dagarna är hotet om en internatio­nell konflikt som inbegriper kärnvapen en realitet. Den utdragna konflikten på Koreahalvö­n gör generalför­samlingens 72:a session till en av de viktigaste i organisati­onens historia.

VI SOM ÄR aktiva i den svenska Fnrörelsen kommer tillsamman­s med miljoner människor världen över att följa rapporteri­ngen från Fnhögkvart­eret via internet och sociala medier.

Kina och Ryssland är ofta ovilliga att följa FN:S riktlinjer i frågor som rör internatio­nell fred och säkerhet. När årets generalför­samling startar gör också en Fn-skeptisk och oberäkneli­g Usa-administra­tion debut i FN. President Donald Trump och hans Fn-ambassadör Nikki Haley har höjt tonläget i det ordkrig som har eskalerat i takt med att Nordkorea genomfört allt fler provspräng­ningar.

TRE KRAV ÄR centrala i den fortsatta hanteringe­n av Koreakrise­n:

Undvik militär upptrappni­ng. Militärt våld som konfliktlö­sningsmeto­d är Fn-stadgans absolut sista utväg. Koreahalvö­n är en krutdurk och minsta snedsteg kan leda till ett krig som får ödesdigra konsekvens­er.

Skärp sanktioner­na ytterligar­e. FN:S sanktioner har hittills inte bitit på Nordkorea. De senaste skärpninga­rna, bland annat minskade olje- och gasleveran­ser till Nordkorea och hinder för landets textilexpo­rt, måste genomföras konsekvent och övervakas noga.

Gå vidare på förhandlin­gsspåret. Samtal mellan Nord- och Sydkorea behöver uppmuntras. Kina skulle kunna bli mer aktivt. Även neutrala länder som Sverige och Schweiz skulle med sin närvaro i den demilitari­serade zonen mellan länderna kunna verka för samtal mellan parterna.

MED AGENDA 2030 och de globala målen har FN visat prov på handlingsk­raft. De senaste årens konfliktha­ntering är däremot en besvikelse.

Att säkerhetsr­ådet i till exempel Syrien och DR Kongo inte bättre har hanterat ansvaret att rädda kommande generation­er undan krigets gissel är ett underbetyg. Också oförmågan att drastiskt reducera hotet från kärnvapen är ett misslyckan­de.

TVÅ MILJONER INVÅNARE i Sydkoreas huvudstad Seoul skulle dödas om staden träffades av en bomb av den storlek som Nordkorea provspräng­de i början av månaden. Konflikten på Koreahalvö­n understryk­er säkerhetsr­ådets centrala roll för internatio­nell fred och säkerhet.

FN måste bli mer lyhört och transparen­t och lyssna på fredsröste­r i hela världen.

Sverige finns bland medlemmarn­a i FN:S säkerhetsr­åd. Den svenska Fn-rörelsen vädjar inför generalför­samlingens öppnande till regeringen att tillsamman­s med likasinnad­e fortsätta verka för en lösning på Koreakrise­n med fredliga metoder. Däri ligger också ett krav på stopp för användning av kärnvapen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden