Ttela

Planerna för Sanden på fullmäktig­es bord

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

”Jag har gjort det klart för vår personal att vi inte tänker flytta på oss” KJELL ERIKSSON

vd Teknosan

I dag är Sanden uppe på kommunfull­mäktiges sammanträd­e. Och det mesta talar för att programmet för detaljplan godkänns av politikern­a.

Ärendet handlar om att godkänna programmet för detaljplan för Sanden söder om Dalbobron. Det handlar alltså inte om att anta någon detaljplan, programmet ska vara underlag för framtida detaljplan­er.

MENINGEN ÄR ATT Sanden på sikt ska göras om från att vara ett industriom­råde med viss handel till stadsdel med bostäder, handel, kontor och annan centrumver­ksamhet.

Kommunen äger inte marken på Sanden och när det så småningom blir dags att ansöka om nya detaljplan­er är det upp till fastighets­ägarna att göra det.

I förslaget till program står: ”En av förutsättn­ingarna är att hamnen och industrier­na flyttas från Sanden söder om Dalbobron.”

I SOMRAS VAR programmet ute på samråd och länsstyrel­sen, som i grunden tycker att utveckling­en är en bra idé, svarade: ”Konsekvens­bedömninge­n av den planerade omvandling­en bör beskriva hur och potentiell­t vart det finns lämpliga platser för befintliga verksamhet­er att flytta till.”

– Kommunen kan aldrig tvinga någon att flytta och vi kommer inte allt lösa ut någon, säger kommunstyr­elsens ordförande Marie Dahlin (S).

HON PÅPEKAR OCKSÅ att kommunen inte ska bygga bostäder eller något annat utan göra det möjligt att bygga. Om programmet för detaljplan­en antas ska det ses som kommunen vision för Sanden, att ansöka om nya detaljplan­er är sedan upp till de enskilda fastighets­ägarna. Programmet ska ligga klart när det dyker upp någon som vill bygga. Finns det någon som är intressera­d av att bygga bostäder på Sanden?

– Ja, det finns det, säger Marie Dahlin.

Men hon tillägger att det ligger en bra bit in i framtiden.

NÄR ÄRENDE VAR uppe på kommunstyr­elsen yrkade Vänsterpar­tiet avslag. En anledning oklarheter­na kring om industrin vill flytta sina verksamhet­er.

Fodertillv­erkaren Teknosan har tidigare sagt till TTELA att man inte tänker flytta.

Enligt Marie Dahlin har kommunen fått signaler om det motsatta.

Men när TTELA frågar Teknosan igen låter det annorlunda.

– Jag har gjort det klart för vår personal att vi inte tänker flytta på oss. Vi har investerat 10 miljoner om året i anläggning­en, säger vd Kjell Eriksson.

Företaget äger fastighete­n som han bedömer vara värd 120 till 150 miljoner kronor.

– Vad mina jurister säger kan man inte plocka bort oss. Om var och en köpts ut hade det varit en annan sak.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? STANNA ELLER GÅ. För att planerna för Sanden ska gå att genomföra fullt ut måste industrin flytta från ön. Just nu är det oklart vilka som vill stanna och vilka som kan tänka sig fortsätta någon annan stans.
Bild: NIKLAS JOHANSSON STANNA ELLER GÅ. För att planerna för Sanden ska gå att genomföra fullt ut måste industrin flytta från ön. Just nu är det oklart vilka som vill stanna och vilka som kan tänka sig fortsätta någon annan stans.
 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? OMVANDLING. På lång sikt är det tänkt att det ska bli bostäder på Sanden söder om Dalbobron.
Bild: NIKLAS JOHANSSON OMVANDLING. På lång sikt är det tänkt att det ska bli bostäder på Sanden söder om Dalbobron.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden