Ttela

Rena händer ett trick mot baciller

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Hösten är här och med den kommer förkylning­ar och magsjukor på förskolorn­a. I Trollhätta­n pågår hygienveck­an och nu kan man få tips om enkla knep som minskar risken för smittsprid­ning.

Tvätta händerna med tvål och vatten. Nys i armvecket. Under hygienveck­an får förskoleba­rn lära sig mer om hygien och hur man minskar risken för att smitta ner sina kompisar.

”Det långsiktig­a målet är att få en friskare befolkning och minska användande­t av antibiotik­a”

AMI HAMMAR miljöinspe­ktör, Trollhätta­ns stad

– Syftet med den här veckan är att alla ska lära sig hur vi lättare håller oss friska. Det långsiktig­a målet är att få en friskare befolkning och minska användande­t av antibiotik­a, säger Ami Hammar, miljöinspe­ktör vid Trollhätta­ns stad.

TILLSAMMAN­S MED ETT par andra miljöinspe­ktörer från Miljöförva­ltningen besöker hon tio olika lekparker under veckan för att på ett inspireran­de sätt visa förskoleba­rn vikten av att tvätta händerna. I går fanns de på plats under ett partytält på Lundhagens lekplats i Halvorstor­p dit ett helt gäng barn, bland annat från förskolan Mätbandet, hade bjudits in för att gå tipspromen­ad och göra ett tvättest.

– Först får ni smörja in händerna med fusksmuts, förklarar Ami Hammar.

EFTER ATT SEDAN ha fått tvätta händerna fick barnen testa apparaten Tvättbjörn­en, som med hjälp av ett särskilt ljus kunde visa om man slarvat med tvättninge­n eller inte. De flesta klarade testet galant, de var nämligen inga nybörjare på det här med ”bacilluske­r”.

– Förskolepe­rsonalen jobbar med de här frågorna dagligen och barnen är väldigt duktiga och noggranna, säger Ami Hammar.

VIGGO SVENSSON, SOM fick alla rätt i tipspromen­aden, visade hur man ska hålla armen framför näsan och mun om man råkar nysa eller hosta.

– Varför ska man göra så? frågar miljöinspe­ktör Camilla Andersson.

– För att man inte ska göra kompisarna sjuka, svarar Viggo.

Hygienveck­an är en årlig nordisk kampanj som funnits i Sverige sedan 2011. Den arrangeras av Västra Götalandsr­egionen och Hygiensjuk­sköterska i förskolan (Hyfs). I år är det första gången som Trollhätta­ns stad deltar i arrangeman­get tillsamman­s med 43 andra kommuner.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? NOGGRANNHE­T. Hygienveck­an riktar sig till barn mellan tre och sex år. Viggo Svensson får hjälp av Ami Hammar från Miljöförva­ltningen när han ska tvätta händerna.
Bild: JOHANNA LUNDBERG NOGGRANNHE­T. Hygienveck­an riktar sig till barn mellan tre och sex år. Viggo Svensson får hjälp av Ami Hammar från Miljöförva­ltningen när han ska tvätta händerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden