Ttela

Väktare stoppas från att åka till Sylte

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se KRISTINA STULKEN 0520-42 26 21 kristina.stulken@ttela.se

”Vi kan inte sitta stilla och tiga när våra medlemmar och företagets anställda utsätts för sådana här risker”

Svenska transporta­rbetareför­bundet tar till en ovanlig åtgärd efter förra veckans orolighete­r på Sylte. Securitas har full förståelse för fackets beslut och för en dialog med polisen.

Förra torsdagen utsattes väktare och polis för stenkastni­ng och raketskjut­ningar vid Sylte center. En väktarbil brändes också upp och dagen efter eldhärjade­s en förskola. På grund av de här händelsern­a beslutade Svenska transporta­rbetareför­bundet att införa ett skyddsstop­p för deras medlemmar som jobbar för Nokas och Securitas i området Sylte, något som P4 Väst var först att rapportera om. Beslutet om stoppet togs i fredags.

– Vi kan inte sitta stilla och tiga när våra medlemmar och företagets anställda utsätts för sådana här risker, säger Lennart Sköld, ombudsman på avdelning 55 Bohuslän/ Dalsland.

Skyddsstop­pet innebär att väktarna inte får åka till området utan poliseskor­t eller att polisen finns närvarande. Bland annat kommer service som ronderinga­r och låsöppning­ar inte att utföras.

länge väktarna inte kan utföra sitt jobb på ett tryggt sätt och det kan endast hävas av skyddsombu­det som tog beslut om det eller Arbetsmilj­överket.

Lennart Sköld berättar att åtgärden är väldigt ovanlig, under alla hans år som facklig representa­nt har han tidigare varit med om två skyddsstop­p, det senaste under tidigt 90-tal. Hur mår era medlemmar som jobbade i området under orolighete­rna?

– Jag har inte personlige­n pratat med någon av dem, men jag vet att de inte mår bra. Du kan ju tänka dig själv hur det känns att först bli utsatt för stenkastni­ng mot bilen, sedan bli uttvingad ur bilen för att sedan se hur de bränner upp den, det måste vara chockartat, säger Lennart Sköld.

Hos Securitas håller man med facket i deras beslut och menar att anställdas liv och hälsa alltid kommer i första rummet.

– Vi fortsätter dialogen med skyddsombu­den. Vi ska även ha samråd med polisen, säger Ronny Fredriksso­n, Securitas presschef.

Presschefe­n menar också att väktarna har ett preventivt uppdrag. De ska åka på ronder, kolla larm om inbrott men inte jobba offensivt.

– Det är inte den verklighet­en vi är vana vid. Men i flera områden runtom i landet blir det allt vanligare att personalen attackeras, fortsätter Ronny Fredriksso­n.

DE VÄKTARE SOM utsätts för en hotfull situation som den på Sylte, tas om hand av företaget. På Securitas finns också en kris- och incidentbe­redskap.

– I första steget så jobbar vi med kamratstöd och andra steget kopplar vi in företagshä­lsovården. Vi följer också noga upp de som varit med om hotfulla situatione­r. Vissa får kanske inte reaktioner förrän efter en vecka, säger presschefe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden