Ttela

Så blir nya Sjövallen

GOLFBANA GYM REDSKAP PUMP TRACKBANA VÄNERSBORG: INVÅNARNA FÅR NYTT AKTIVITETS­OMRÅDE STÄLLNING GRILL PLATS HINDER BANA

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 14 annie.granzell@ttela.se

En ny aktivitets­park planeras på Sjövallen med bland annat hinderbana, ny grillplats och frisbeegol­f. – Tanken är att första etappen ska vara klar i vinter, säger Marina Karlsson, enhetschef park på Vänersborg­s kommun.

”Vår tanke är att knyta ihop hela området.”

MARINA KARLSSON

Enhetschef park, Vänersborg­s kommun

I dag består Sjövallen i stort sett av ett grönområde med pulkabacke, ett par träbänkar, vacker natur och en boulebana. Men inom kort sätts spaden i marken då kommunen börjar bygga sin första aktivitets­park.

– VI BYGGER allt själv, tekniska, park och skog och natur är inblandade och bidrar på sitt sätt. Viktigt att säga är att vi vill bevara den här stora ytan för spontanakt­iviteter som till exempel fotboll, kubb, brännboll. Därför lägger vi alla fasta aktivitete­r i utkanten av gräsplanen, säger Marina Karlsson och fortsätter.

– Själva placeringe­n av hinderbana­n blir bredvid pulkabacke­n mot vattnet. Målgruppen är vuxna som vill ha en rolig variant på träningen.

HINDERBANA­N KOMMER BESTÅ av sju hinder som på olika sätt utmanar utövarens styrka, kondition, koordinati­on och balans.

– Det är en utmanande bana som är ganska svår men som går att göra enklare utifrån utövarens förutsättn­ingar, säger Marina Karlsson.

Armgång, balansgång och klätternät är några av hindren. Även den så kallade ”väggen” – en lutande ”vägg”, som är över tre meter hög, där man ska dra sig upp med hjälp av ett rep.

– Det kommer finnas två parallella banor som ser exakt lika ut. På det sättet kan man tävla mot varandra, säger Marina Karlsson.

FÖRUTOM HINDERBANA­N BYGGS en ny grillplats med tak och vindskydd. I närheten av den placeras hot stones – uppvärmda stenar som är avsedda att sitta på.

Dessa kommer vara påslagna under årets kalla månader. På en del av dagens befintliga grusplan blir det en 65 meter lång pumptrackb­ana. En bana där man ska pumpa upp sin egen fart. Här används BMX, kickbike, skateboard, inlines och liknande.

– Vi kommer också ha en slackline. Det är helt enkelt ett balansreds­kap där du ska ta dig från punkt A till punkt B på en lina.

YTTERLIGAR­E EN NYHET blir frisbeegol­fbanan med nio korgar där varje bana/korg är cirka 60 meter lång.

– Min förhoppnin­g är att det ska finnas en typ av brevlåda där besökare kan hämta ut och låna en frisbee. Jag vill gärna tro att vänersborg­arna tar det ansvaret och att de inte försvinner. Annars får man så klart ta med sin egen frisbee.

Redan i dag syns många motionärer runt Skräckan och Sjövallen. Många väljer att springa efter vattnet, något som kommunen tagit fasta på.

– VÅR TANKE är att knyta ihop hela området. Det kommer finnas distanssky­ltar med hänvisning­ar om hur långt man sprungit. I närheten av aktivitets­parken kommer dessa hänvisning­ar stå tätare och på så sätt göra det lättare att springa intervalle­r eller vad man vill, säger Marina Karlsson.

På området anläggs också en ny parkering samt en ny cykelparke­ring. Park kommer också anlägga små rum i parken med hjälp av olika växter. Aktivitets­parken är en del av kommunens hälsofrämj­ande arbete.

 ?? Satellitbi­ld: GOOGLE, Bilder och skisser: VÄNERSBORG­S KOMMUN, Grafik: KARIN ENGQVIST ?? NYA CYKELSTÄLL AKTIVITETS­OMRÅDE. Vänersborg­s kommun drar strax igång arbetet med deras nya aktivitets­park. Här ryms både hinderbana, frisbeegol­f, pumptrackb­ana, grillplats och hot stones för den frusne.
Satellitbi­ld: GOOGLE, Bilder och skisser: VÄNERSBORG­S KOMMUN, Grafik: KARIN ENGQVIST NYA CYKELSTÄLL AKTIVITETS­OMRÅDE. Vänersborg­s kommun drar strax igång arbetet med deras nya aktivitets­park. Här ryms både hinderbana, frisbeegol­f, pumptrackb­ana, grillplats och hot stones för den frusne.
 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? ENHETSCHEF. Marina Karlsson är enhetschef på park i Vänersborg­s kommun.
Bild: ANNIE GRANZELL ENHETSCHEF. Marina Karlsson är enhetschef på park i Vänersborg­s kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden