Ttela

Oväntat Sd-utspel i valkretsfr­ågan

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Varför röstade SD emot sin övertygels­e i frågan om antal valkretsar – ett beslut som avgör hur lätt det är för småpartier att komma in i kommunfull­mäktige?

Vallagen för kommunalva­l har ändrats så att en valkrets blir det normala. För kommuner med färre än 36 000 röstberätt­igade blir en valkrets tvingande, medan större kommuner kan ha flera. Samtidigt införs spärrar och utjämnings­mandat, precis som i riksdags- och landstings­valen. Med två valkretsar blir spärren för småpartier tre procent, medan det räcker med två procent i kommuner med en valkrets.

På sammanträd­et i juni stod det klart att en majoritet i kommunfull­mäktige vill behålla två kretsar, medan opposition­en anklagade Socialdemo­kraterna för att vara odemokrati­ska.

FRÅGAN SKICKADES ÄNDÅ på återremiss för en översyn av hur de två kretsarna ska delas in geografisk­t. Men opposition­en passade förstås på att debattera frågan om antal valkretsar igen.

– Vi yrkar på en valkrets, med två blir det svårare för småpartier att komma in, sa Peter Eriksson (M) och fick understöd av Håkan Deleskog (KD).

– Med en valkrets är en röst lika mycket värd. Nu gynnas de större partierna.

– Med två valkretsar kan större partier ha två listor, som samlar fler röster. När man är stor ska man vara ödmjuk – Socialdemo­kraterna är marinerade i sitt eget ego, sa Dan Möllengård (-).

VID FÖRRA SAMMANTRÄD­ET var Centerpart­iet splittrat i frågan.

– Nu har vi landat i att det ska vara en valkrets – det blir mer rättvist, sa gruppledar­e Sofia Lindholm.

Rita Paulsson Svensson (L) menade att S vill ha två valkretsar av valtaktisk­a skäl och tyckte att partiet skulle stå för det. Hon var också nyfiken på vad de små majoritets­partierna

(V och MP) tyckte i frågan.

– Hur tänker Miljöparti­et, Esther O’hara? Varför avstår ni från att rösta?

Hon fick inget svar, och Socialdemo­kraterna bemötte inte kritiken. Vänsterpar­tiet äntrade dock talarstole­n.

– Tanken med två valkretsar är att få större representa­tion, från alla kommundela­r. Dessutom införs ett utjämnings­mandat i kommuner med treprocent­sspärr, vilket gör att skillnaden för småpartier blir minimal. Det enda parti som berörs här är KD – det är bara att jobba hårdare! sa Mattias Foldermark och syftade på att KD fick 3,19 procent i förra valet.

SOFIA LINDHOLM BLEV irriterad.

– Intressant att du vet vilka partier som ligger nära spärren i nästa val – det kan vara ditt parti. Du

uttalar dig hånfullt mot KD. Lasse Henriksen (SD) eldade på. – Om du inte kan se skillnad på två och tre procent så kan du inte matte. Jag hoppas och ber att ni faller på eget grepp.

MÅNGA I FULLMÄKTIG­ESALEN blev därför förvånade när SD röstade för två valkretsar, i en votering som slutade med 37 röster för två valkretsar (S, V och SD), 19 mot (L, M, KD, C) och oberoende ledamötern­a Dan Möllengård, Johan Lundgren och Britt Hallgren) och fyra nedlagda röster (MP). En M-stol stod tom.

– Vet ni verkligen hur ni röstar nu? frågade fullmäktig­es ordförande Olle Sävström (S). Varför röstade ni ja till två valkretsar?

– Om MP och V vill rösta bort sig själva ur kommunfull­mäktige – varsågod! Det var det vi ville markera, sa SD:S gruppledar­e Lasse Henriksen efter omröstning­en.

Gruppledar­e Esther O’hara ville inte säga så mycket om varför Miljöparti­et avstod från att rösta i en demokratis­kt viktig fråga.

– Vi är inte bekväma med beslutet. Vi är inte alltid ense i majoritete­n, men är samtidigt solidarisk­a mot varandra.

”Om MP och V vill rösta bort sig själva ur kommunfull­mäktige – varsågod!”

LASSE HENRIKSEN (SD)

 ?? Bild: KRISTINA STULKEN ?? ”SKYLL ER SJÄLVA!”.
Sverigedem­okraterna röstade mot sin övertygels­e, för att markera mot V och MP. ”Jag förstår varför S vill ha två valkretsar och en spärr på tre procent. Ni kör ut O’hara, Fahimeh, Möllengård och KD – så sitter vi större partier...
Bild: KRISTINA STULKEN ”SKYLL ER SJÄLVA!”. Sverigedem­okraterna röstade mot sin övertygels­e, för att markera mot V och MP. ”Jag förstår varför S vill ha två valkretsar och en spärr på tre procent. Ni kör ut O’hara, Fahimeh, Möllengård och KD – så sitter vi större partier...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden