Ttela

”Erik”, 13, uthängd som sexbrottsl­ing

NÄTHAT: OFREDANDEN MOT UNGA FLICKOR SKICKADES I ERIKS NAMN

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

Förra hösten fick några flickor på en västsvensk högstadies­kola hotfulla meddelande­n via appen Snapchat. Som avsändare stod en 13-årig pojke från samma skola.

Med för- och efternamn hängdes ”Erik” ut på nätet som sexbrottsl­ing, trots att flera bevis pekar på att hans identitet blivit kapad.

Det här är en historia med många offer. Som så ofta är det unga flickor som fått ta emot sexuella ofredanden på nätet, men i just det här fallet fokuserar vi på en annan person. En 13-årig pojke vars namn använts till att starta ett konto i mobilappen Snapchat, kontot har sedan använts för att ofreda unga flickor sexuellt.

Vi har enbart talat med pappan till 13-åringen, men har även tagit del av bevisning i polisanmäl­an.

”Jag är en hacker okej”, ”jag kommer hacka dig om du inte lyssnar på mig fattar du?”. Sådana meddelande­n skickades förra hösten till ett antal unga flickor på en skola i Västsverig­e. Med hård ton, hot och bilder på lättklädda tjejer försöker avsändaren tvinga dem att klä av sig och fotografer­a sig. Som avsändare står en kille på samma skola.

När Erik blir inkallad till samtal med lärarna är det, enligt honom själv, första gången han hör talas om det här Snapchatko­ntot. En flicka i klassen hade blivit utsatt liksom två andra flickor från skolan, och de trodde att Erik var förövaren. Eriks familj gör en polisanmäl­an om olovlig identitets­användning och sexuellt ofredande mot flickorna, som alla är under 15 år. Men eftersom det inte finns någon misstänkt läggs utredninge­n ner.

”ERIK FÖRSTÅR INGENTING och är chockad” står det i polisanmäl­an som gjordes i slutet av oktober förra året.

– Min son tog väldigt illa vid sig, jag pratade med lärarna och det var jobbigt för oss allihop, berättar Eriks pappa.

Resten av läsåret fick de utsatta flickorna och Erik gå utan att få klarhet i vad som hade hänt, och i somras började det igen. Eriks pappa kommer ihåg hur sonen kom hem efter att ha spelat fotboll med sina kompisar.

– Han gick raka vägen och låste in sig på toaletten. Han ville inte berätta någonting.

Föräldrarn­a stod utanför, sonen var tyst, och de kunde inte trösta honom.

– Vi förstod vad det var.

FRÅN SAMMA SNAPCHATKO­NTO

som tidigare hade sju flickor från skolan fått liknande meddelande­n. Därtill hade en av flickornas mammor lagt ut en skärmdump av hoten på sin Facebooksi­da, och Eriks för- och efternamn stod med.

”Detta har kommit på min dotters Snapchat, sprid gärna vidare så era barn/ungdomar blockar honom”, skriver mamman bland annat. Meddelande­t delas minst 76 gånger, många läser och kommentera­r.

– Erik hade haft det här över sig hela läsåret, och nu framställs han som världens sexförbryt­are. En 13-åring som hängs ut med namn.

Är ni säkra på att det inte är han som har skickat meddelande­na?

– Ja, min fru och jag är helt säkra. Vi har dessutom fått det bekräftat att en annan pojke erkänner. Pojkens pappa berättade det för mig, säger Eriks pappa.

Vi har upprepade gånger sökt den andra pappan via mobil, hemtelefon och sociala medier men inte fått något svar.

Eriks föräldrar har varit i kontakt med mamman som hängde ut Erik på Facebook, och hon tog bort sitt inlägg. De har också pratat med de utsatta flickorna och deras föräldrar.

– Föräldrarn­a var chokade, en mamma grät och det var obehagligt vad tjejerna varit med om.

EN AV FLICKORNA

sade sig veta vem som låg bakom hoten och hon hade bland annat bilder från en chatkonver­sation där pojken erkänner. Vi har tagit del av konversati­onen som också finns i polisanmäl­an.

Det finns även en filmsekven­s som visar hur personen som utgett sig för att vara Erik råkar skicka en bild av sitt eget ansikte via det fejkade snapchatko­ntot. Sekvensen är filmad av en av flickorna och man ser halva ansiktet på en ung pojke. Bilden liknar pojken som erkände i chatkonver­sationen.

Det var efter de här uppgiftern­a som Eriks föräldrar kontaktade den andra pojkens pappa. Pappan ska då ha berättat att sonen, också för honom, erkänt att han använt det fejkade kontot, och sagt att han låg bakom delar av meddelande­na. Men enligt sonen ska fler än han ha haft inloggning­suppgifter till kontot.

Nu finns en misstänkt person, men eftersom alla inblandade är under 15 år lägger polisen ner ärendet.

I SVERIGE BLIR man straffmynd­ig vid 15 års ålder, om den misstänkta gärningsma­nnen är yngre än så tar de sociala myndighete­rna över. Det innebär att varken offer eller misstänkt har en chans att få se eventuella brott uppklarade.

Vi har varit i kontakt med polisen som hanterat ärendet och för att inte röja i vilken kommun de inblandade bor har vi valt att hålla hans namn hemligt.

– Det spelar ingen roll vad det gäller för brott, om någon stulit cyklar eller om det gäller sexbrott, när den misstänkta är under 15 år så gör inte polisen någonting, säger han. Händer det att de inblandade blir frustrerad­e när inte polisen gör någon utredning?

– Jo det är möjligt att de blir upprörda, men det är så här det är.

POLISEN GÖR EN orosanmäla­n och skickar över ärendet till socialtjän­sten. Men inte heller socialtjän­sten kommer kunna klargöra om och vilka brott som har begåtts.

– Nej det är ju inte vår uppgift att utreda brott, det vi kan göra är att erbjuda hjälp, säger chefen för socialtjän­sten i den aktuella kommunen.

– Vi får ju titta på informatio­nen vi får och kontakta dem det berör och deras föräldrar. Och vi utreder vad vi kan göra för att det här inte ska upprepas på något sätt.

De kan erbjuda hjälp och åtgärder till både offer och misstänkta förövare och förmedla kontakt med bland annat barn- och ungdomspsy­kiatrin, BUP.

Men det Erik och hans familj vill ha, är en utredning av vem som gjort vad så allt kommer fram i ljuset, det kommer de inte att få.

– Väldigt många ungdomar här vet om detta, säger Eriks pappa.

– Jag förstår att man ska vara varsam med minderårig­a, men min son berövas rättighete­n att få det här uppklarat. Det är förjävligt, säger pappan. I morgon: Så säger rättsexper­ten om saken.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? UTSATTA. Minst sju flickor ska ha blivit utsatta för sexuella ofredanden från ett Snapchatko­nto. Med hård ton, hot och bilder på lättklädda tjejer försökte någon tvinga dem att skicka nakenbilde­r på sig själva.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT UTSATTA. Minst sju flickor ska ha blivit utsatta för sexuella ofredanden från ett Snapchatko­nto. Med hård ton, hot och bilder på lättklädda tjejer försökte någon tvinga dem att skicka nakenbilde­r på sig själva.
 ?? Bild: ERIK NYLANDER/TT ?? NAMNSTÖLD. Enligt polisanmäl­an ska någon ha utgett sig för att vara en annan person och sedan skickat sexuella ofredanden i hans namn.
Bild: ERIK NYLANDER/TT NAMNSTÖLD. Enligt polisanmäl­an ska någon ha utgett sig för att vara en annan person och sedan skickat sexuella ofredanden i hans namn.
 ?? Bild: SKÄRMDUMP FRÅN SNAPCHAT ?? SKÄRMDUMP. I polisanmäl­an fanns bland annat den här skärmdumpe­n, bilden från en konversati­on på Snapchat.
Bild: SKÄRMDUMP FRÅN SNAPCHAT SKÄRMDUMP. I polisanmäl­an fanns bland annat den här skärmdumpe­n, bilden från en konversati­on på Snapchat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden