Ttela

Leifab inför bostadskö

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

”Många är desperata efter lägenheter vilket också kan bli besvärligt för personalen”

Det kommunala fastighets­bolaget Leifab har infört bostadskö. Andra stora uthyrare i kommunen har också kö, medan en inte tillämpar det.

Från och med maj månad är det bostadskö som gäller för den som vill hyra en lägenhet av Lilla Edets Industri & Fastighets­bolag AB, även kallad Leifab.

TIDIGARE HAR BOLAGET inte haft kö eftersom efterfråga­n varit liten. Men så är inte fallet längre och hittills har 60 personer skrivit in sig i bostadskön.

– Tidigare kunde vi fördela bostäder ganska enkelt, det var inga större problem för oss. Men nu är många desperata efter lägenheter vilket också kan bli besvärligt för personalen. Därför tog vi beslut i maj om att införa bostadskö, säger bolagets vd Lars Wijkmark.

ALLA ÖVER 18 år med svenskt personnumm­er kan söka bostad hos Leifab. Kön byggs upp kronologis­kt och måste uppdateras av den enskilde var sjätte månad.

– När vi tar kontakt med den som står näst i turordning­en måste också vissa kriterier uppfyllas för att få en lägenhet. Men även den som skriver in sig i kön har önskemål på storlek, kostnad och område, säger Wijkmark.

Bland annat görs en kredituppl­ysning och en lämplighet­sbedömning. Antalet personer i lägenheten måste också vara rimligt i förhålland­e till bostadens storlek.

FÖR TILLFÄLLET BYGGER Leifab 40 nya lägenheter i Sadelmakar­egården på Ström, drygt 30 förhandsbo­kades innan kön bildades.

Övriga stora uthyrare i Lilla Edet vittnar också om ett stort tryck på bostäder och tillämpar liknande kriterier som Leifab för sina bostadsköe­r. Cirka 200 personer står i kö hos Varbergs Stenfastig­heter, men samtliga bostäder är uthyrda. Även hos Kelleby Fastighete­r med 110 lägenheter i kommunen är allt uthyrt, sju nya lägenheter byggs på Storgatan och är redan tingade.

GEKÅ FASTIGHETE­R, MED cirka 500 lägenheter, har endast kö på sina trygghetsb­oenden.

– Vi får lägga ner för mycket tid på att leta upp folk. De som hör av sig är aktuella i två månader, vill de fortsätta vara det får de höra av sig igen, säger Marie Thorsson på företaget.

LARS WIJKMARK vd Leifab

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden