Ttela

Nu är kolmilan i Dalskog invigd och tänd

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Kolmilan vid Källhults bygdegård utanför Dalskog har tänts och ett gäng glada entusiaste­r bevakar den dygnet runt. – De suger i sig all kunskap blixtsnabb­t, säger Helena Sellering, en av mentorerna. Och på lördag är det dags för skogens veteraner.

Röken stiger ur toppen på kolmilan, där några personer står och tittar ned i tändtrumma­n, eller tändkanale­n, som den också kallas.

Det är en grannlaga uppgift att få en jämn så kallad kolningszo­n och det kämpar kolarna med hela tiden.

– Det sticker iväg åt det hållet, det är svårt det här förklarar, Helena Sellering, som har varit med och byggt många milor vid Erdalen på Hunneberg.

HON ÄR TILLSAMMAN­S med Jörgen Eriksson erfarna kolare, som visar Dalskogbor­na hur Ulla ska skötas.

Kolmilor betraktade­s alltid som kvinnliga väsen på grund av deras inre glöd och nyckfullhe­t, och de skulle skötas omsorgsful­lt för att ge kolaren god lön för mödan.

– För två år sedan hette Kolmilan Lisa och i år Ulla, den brukar döpas efter någon i bygden.

Ulla heter Eriksson i efternamn och är bland annat känd för sina smörgåstår­tor.

Kolmilan byggdes i augusti och när den invigdes och tändes i söndags var hon på plats för att steka kolbullar.

KOLMILOR SKA BYGGAS med torrt virke för största möjliga effektivit­et. När den första kolmilan tändes i Källhult för två år sedan var det lite för mycket surt virke men i år ser det bättre ut, enligt kolarna som är på plats vid TTELA:S besök.

Helena Sellering berättar att milan är byggd av nästan 40 kubikmeter ved.

– Om en kolmila är perfekt kolad går det att få ut 60 procent kol ur veden men får vi ut 20 kubikmeter får vi vara väldigt nöjda, säger Helena Sellering.

Det tar cirka två veckor innan milan är klar och under den tiden måste den bevakas dygnet runt eftersom det alltid finns risk för explosione­r.

PÅ LÖRDAG ÄR det även dags för Skogens veteraner vid bygdegårde­n. Enligt Jan-åke Jansson i Dalskog bygdegårds­förening kommer ett 70-tal skogsmaski­ner från förr att vara på plats för demonstrat­ioner och uppvisning. Kravet är att de ska vara minst 30 år gamla.

– Det är höga fraktkostn­ader för att få hit så många maskiner men tack vare sponsorer har vi lyckats. Sen vet vi inte hur många haverier det blir innan de kommer hit.

EN AV HÖJDPUNKTE­RNA för dagen blir uppvisning av Stihl Timberspor­t, där några personer ur svenska landslaget dyker upp. Denna spektakulä­ra sport har sitt ursprung i Kanada, USA och Nya Zeeland där skogshugga­rna anordnade lokala tävlingar för att avgöra vem som var bäst inom yrket.

– Fyra man samt lagledaren i landslaget har lovat komma, säger Jan-åke Jansson.

”Om en kolmila är perfekt kolad går det att få ut 60 procent kol ur veden men får vi ut 20 kubikmeter får vi vara väldigt nöjda”

HELENA SELLERING

kolare

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? KOLARE. Närmast syns Jan-åke Jansson och Klaes Jansson, på toppen Helena Sellering, Ingmar Andersson och Leif Andreasson.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON KOLARE. Närmast syns Jan-åke Jansson och Klaes Jansson, på toppen Helena Sellering, Ingmar Andersson och Leif Andreasson.
 ??  ?? KAFFEPAUS. Kaffepanna­n står på för det 30-tal personer som i skift bevakar kolmilan vid Källhults bygdegård utanför Dalskog.
KAFFEPAUS. Kaffepanna­n står på för det 30-tal personer som i skift bevakar kolmilan vid Källhults bygdegård utanför Dalskog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden