Ttela

Kalas när förskolan firar 40

ÖXNERED: 40-ÅRSKALAS – PÅ FÖRSKOLAN

- ELIN RANESJÖ 0520-42 26 00 redaktione­n@ttela.se

På tisdagen var det födelsedag­skalas på Öxnereds förskola – och inte vilket kalas som helst. Förskolan fyller 40 år. – Jag var här på öppningsda­gen så jag tillhör inventarie­rna, säger Marianne Larsson, förskolepe­dagog.

Skräpmaja och Musen är två välkända karaktärer på Öxnereds förskola. De dyker upp lite då och då för att sätta guldkant på vardagen.

– Deras huvudsakli­ga uppgift är att vara planetsköt­are – de har koll på återvinnin­g och sådant, säger förskolepe­dagogen Ann Andersson som finns under muskostyme­n.

MARIANNE LARSSON HAR jobbat på Öxnereds förskola ända sedan man slog upp portarna.

– Det är jätterolig­t. Nu har jag barn som har gått här som kommer hit med sina barn, säger hon.

Tillsamman­s med kollegan Ann Andersson jobbar hon mycket med teater. Skräpmaja, som spelas av Marianne, och Musen har funnits med i ungefär fem år och barnen gillar dem.

– De är vana vid det här, säger Ann Andersson.

De försöker att få in det de jobbar med även i teatern, det kan till exempel vara språk, läsning eller matte.

– Det blir någonting att se fram emot. En har inte roligare än vad en gör sig, säger Marianne Larsson.

TILL TEATERN ”FÖDELSEDAG­SKALAS” bjöds hela förskolan in, över hundra barn. Innan föreställn­ingen bad Marianne Larsson om ”största möjliga tyssstnad”, och barnen blev genast knäpptysta. Publiken fick bland annat hjälpa Musen att räkna hur många kompisar som skulle komma på hennes kalas, för det var inte bara förskolan som firades utan även Musen som fyllde fyra år.

– Det roligaste med att gå på kalas är att man får vara bjuden, säger Casper Hultgren.

Efter teatern var det dags för tacobuffé och filmvisnin­g med popcorn.

– Det kommer bli jättekul! Jag älskar tacos, säger Kasper Bjarnell strax innan teatern börjar.

 ?? Bild: ELIN RANESJÖ ?? FEST. Skräpmaja (Marianne Larsson) och Musen (Ann Andersson) bjöd in alla till sin teater Födelsedag­skalas. ”Vi brukar göra sådant här på till exempel Förskolans dag och så”, säger Ann Andersson.
Bild: ELIN RANESJÖ FEST. Skräpmaja (Marianne Larsson) och Musen (Ann Andersson) bjöd in alla till sin teater Födelsedag­skalas. ”Vi brukar göra sådant här på till exempel Förskolans dag och så”, säger Ann Andersson.
 ??  ?? PIRRIGA.
Kasper Bjarnell och Casper Hultgren tycker att det är roligt med kalasstämn­ing på förskolan. Att man är bjuden och att det blir tacos är två av sakerna de gillar mest.
PIRRIGA. Kasper Bjarnell och Casper Hultgren tycker att det är roligt med kalasstämn­ing på förskolan. Att man är bjuden och att det blir tacos är två av sakerna de gillar mest.
 ??  ?? BUBBLIGT VÄRRE. Musen fick såpbubblor i födelsedag­spresent. Hon trodde först att det var saft men barnen hjälpte henne snabbt att förstå att det inte var något drickbart i flaskan.
BUBBLIGT VÄRRE. Musen fick såpbubblor i födelsedag­spresent. Hon trodde först att det var saft men barnen hjälpte henne snabbt att förstå att det inte var något drickbart i flaskan.
 ??  ?? STOR FÖRSKOLA. Sedan Marianne Larsson började för 40 år sen har förskolan vuxit, och har i dag över hundra barn fördelade på sex avdelninga­r.
STOR FÖRSKOLA. Sedan Marianne Larsson började för 40 år sen har förskolan vuxit, och har i dag över hundra barn fördelade på sex avdelninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden