Ttela

Bara nio stölder på rastplatse­r

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

Polisens och Trafikverk­ets satsning för tryggare rastplatse­r längs E6 har gett resultat. Antalet stölder har minskat med 92 procent jämfört med förra året.

– Trafikverk­et har röjt från buskage och sett över belysninge­n, och polisen har stannat till vid rastplatse­rna varje dag när de ändå har passerat, säger Carl Besslinger, kommunpoli­s i Stenungsun­d och den som ansvarat för satsningen i Fyrbodal.

Polisen och Trafikverk­et har utökat samarbetet för att minska antalet stölder och skadegörel­se på rastplatse­r. Satsningen omfattar samtliga 19 rastplatse­r längs E6 i region Väst, från Laholm i söder till Strömstad i norr.

DET HAR GETT resultat. Från årsskiftet fram till slutet av augusti har polisen bara fått in nio anmälninga­r. Samma period förra året kom det in hela 120 anmälninga­r. En minskning med 92 procent.

– I början av året hade vi hoppats på en minskning på 30 procent. Så jag är mer än nöjd, säger Carl Besslinger.

När polisen stannar till vid rastplatse­rna delar de ut flygblad och informerar bilisterna hur de ska skydda sig mot stölder.

– Helst ska de inte stå där på natten. Det är inga campingar utan rastplatse­r. Sedan att de ska låsa om sig och inte lägga värdeförem­ål på instrument­brädan, säger Carl Besslinger.

ATT POLISEN ÄR på plats sänder även en signal till tjuvarna.

– De som inte är så ärliga håller sig borta, säger Carl Besslinger.

Trafikverk­et märker också av fler effekter än färre anmälninga­r om stölder.

– Vi ser fler besök på rastplatse­rna och kostnadern­a för skadegörel­se har sjunkit, säger Jimmie Sjöberg, projektled­are vid Trafikverk­et.

Nu hoppas Polisen och Trafikverk­et på ett utökat samarbete. I oktober ska de träffa fler organisati­oner för att diskutera satsningen. Bland annat har de pratat med rederierna.

– Så att resenärern­a kan få informatio­n redan på färjorna. Och vi hoppas till exempel att få med oss Tullen också, säger Carl Besslinger.

 ?? Bild: MALIN ARNESSON ?? POLISEN INFORMERAR. Framför allt förmedlar polisen att man inte ska sova över på rastplatse­rna.
Bild: MALIN ARNESSON POLISEN INFORMERAR. Framför allt förmedlar polisen att man inte ska sova över på rastplatse­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden