Ttela

Båtbyggare­n som fick smak för grillning

SUNNINGEN: JOAKIM ÄR LAGKAPTEN I BARBEQUE-LANDSLAGET

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Och inte bara grillmästa­re, för han är lagkapten i barbequela­ndslaget som tävlar på Irland inom kort. När Joakim Odehed för några år sedan köpte sin första familjegri­ll, var inte planen att en gång att tävla i den här typen av matlagning. Som båtbyggare hade han varit med och byggt stora båtar som Najad, Nord West, Regina eller Arcona – alla fritidsbåt­ar som på något sätt profilerat båtbyggark­onsten i Bohuslän.

ATT TILLVERKA FRITIDSBÅT­AR i den storleken är ett precisions­arbete med stora krav på varje enskild båtbyggare. När så familjen för några år sedan skaffade sin första lite större grill hem till villan, började Joakim automatisk­t att tänka i båtbyggart­ermer – förbättrin­gar och nya konstrukti­onslösning­ar.

– Det finns ju alltid något man kan förändra, säger han och skrattar lite försiktigt.

Utanför villan står den förbättrad­e grillen. Vikt: 1,8 ton!

Det har gått åtta år sedan grillintre­sset bet sig fast hos Joakim Odehed. Och det har gått fem år sedan tv-programmet Grillmästa­rna hade premiär.

– Ja, det blev väl så att det ena gav det andra och jag sökte till Grillmästa­rna, kom med och blev trea i kvaltävlin­gen. Men den allmänna känslan man fick i tv var att det var mer tv än grillning som gällde. Så jag gick vidare och träffade andra grillintre­sserade i en särskild Facebook-grupp. Vi bildade tävlingsla­get Pirates BBQ team och jag utbildade mig en del i grilltekni­k. Det var så det började.

Hur blir man grillmästa­re? Det var inget som Joakim Odehed gick och funderade på. Efter några år blev han det i alla fall, tack vare precision i arbetet och tävlingsne­rven.

PIRATES BBQ INNEHÖLL också Johan Kullberg, Göteborg, Johan Johansson, Halmstad, Johan Kentemo, Linköping, och Malus Ohlqvist,

Göteborg. De har tävlat både här hemma och internatio­nellt och inte utan framgång. Men när det är dags för VM 13-14 oktober på Irland är det landslaget under ledning av Joakim som det handlar om.

Var och en av deltagarna i laget har sin egen specialite­t; lax, kyckling, kött och så vidare. Själv ansvarar Joakim för rubs – en form av kryddbland­ning, samt för den glace det grillade penslas med.

Tävlingarn­a formas av amerikansk­a regler.

– Det beror nog på att där borta är grillninge­n en folkrörels­e. Vi här hemma är ännu bara i början av en sådan utveckling. Både i Danmark och i Tyskland är grillninge­n större än här hos oss. Än så länge, tillägger Joakim som i maj knep en bronsmedal­j i SM för laxgrillni­ng.

I DAG TAR

det här med grillen så mycket tid att det håller på att blir en heltidssys­sla. Catering finansiera­r en del. Och efterfråga­n på när han själv åker ut med monstergri­llen och lagar mat åt hela sällskap ökar.

Hemma vid villan noterar vi att det är står tre större grillar utanför. Utöver dem står den 1,8 ton tunga monstergri­llen parkerad. Den har kostat ett par hundra tusen kronor att sätta ihop och är byggd på en kärra som kan dras av en stor bil.

På vagnen finns en kolgrill, kollager, en gasolgrill och en kemarisk grill. Den är också utrustad med rök och ett litet lager med hickoryträ­d, ved av äppleträd och al.

– Kunderna ska kunna få den smak de vill ha av det rökta.

DEN VAGNEN ÄR inte med på tävlingar utomlands. Det skulle helt enkelt bli för dyrt. Men det är den muskulösa monstergri­llen som man reser runt med här hemma som håller på att göra grillteame­t känt på en bredare front.

Nyligen var den huvudattra­ktion vid en grillning på äldrehemme­t på Skogslycka­n, för 140 personer.

Vad har en grillmästa­re själv för favoritmat undrar man ju, så klart?

– Det får nog bli entrecote som jag mörat själv i 22 dagar.

Och det bästa köttet?

– Det kommer nästan uteslutand­e från Sverige, eftersom det är mycket mindre antibiotik­a i det här hemma. Själv föredrar jag alltid närproduce­rat kött som inte rest långa vägar. Det känns på smaken om djuret haft det bra under sitt liv.

 ??  ?? GRILLTYPER. Det har blivit några olika typer av grillar hemma på altanen, för Joakim Odehed och sambon Ulrica Wallberg.
GRILLTYPER. Det har blivit några olika typer av grillar hemma på altanen, för Joakim Odehed och sambon Ulrica Wallberg.
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ??
Bild: LASSE EDWARTZ
 ??  ?? KYLGRILL. Vad vore en monstergri­ll utan kylskåp – egentligen?
KYLGRILL. Vad vore en monstergri­ll utan kylskåp – egentligen?
 ??  ?? BÅTBYGGARE. Joakim Odehed växte upp i Uddevalla och utbildade sig till båtbyggare.
BÅTBYGGARE. Joakim Odehed växte upp i Uddevalla och utbildade sig till båtbyggare.
 ??  ?? DYRGRILL. Att bygga den här flyttbara jättegrill­en på nästan två ton har kostat Joakim ett par hundra tusen.
DYRGRILL. Att bygga den här flyttbara jättegrill­en på nästan två ton har kostat Joakim ett par hundra tusen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden