Ttela

”Det är ett otroligt bra svampår”

- STEFAN KARLSSON 0522-99263 sk@bohuslanin­gen.se ERIKA NEKHAM TT

Sugen på en god stuvning, paj eller soppa? Se då till att ge dig ut bland träden. Chanserna är mycket goda att få full pott i svampkorge­n.

När skurarna går fram efter torra perioder formligen exploderar det ute i skogen. Svampkonsu­lenten Eva Loodh från Härnäset i Lysekils kommun är entusiasti­sk.

– Det är ett otroligt bra svampår med kopiösa mängder svamp av många olika sorter. Det är fyra år sedan vi hade så mycket karljohan som nu till exempel, säger hon.

KARLJOHAN HETER OCKSÅ stensopp och Eva Loodh tycker att soppar överlag är en grupp som kan rekommende­ras eftersom de i allmänhet är säkra att äta och dessutom brukar vara lätta att känna igen.

Även vanliga kantarelle­r och trattkanta­reller finns det gott om, men ju fler sorter man känner till desto roligare blir det att ge sig ut på jakt i skogen.

Fakta: Chansa aldrig i svampskoge­n

* Matsvampar är en bra källa till fiber, vissa vitaminer och mineraler som till exempel niacin, mangan och kalium. Vildplocka­d svamp bidrar till vitamin D, vilket är unikt bland vegetabili­ska livsmedel. Svampar som kantarell, trattkanta­rell och karljohans­vamp innehåller mer Dvitamin än många fiskarter.

* Plocka bara sådana svampar som du är säker på är bra matsvampar. Chansa aldrig om du är det minsta osäker. Det finns tyvärr en del svamp som är giftig och kan ge svåra skador. Vissa arter kan till och med vara dödliga. Kunskapen ökar och svampböcke­r blir föråldrade. Läs på i nya svampböcke­r om vilka svampar du kan njuta av och vilka du ska undvika innan du ger dig ut i svampskoge­n!

* Många ätliga svampar kan också ge symtom om de äts råa eller otillräckl­igt tillagade. Så tänk på att tillaga svampen ordentligt. Källa: Livsmedels­verket

– Det finns många matsvampar som är minst lika goda som kantarelle­r. Dessutom behöver du aldrig komma tomhänt hem om du kan flera arter även om det är svampfatti­ga år, säger Eva Loodh som berättar att hon just när Bohuslänin­gen ringer har avnjutit en soppa med tolv olika svampar, som en del av menyn, tillsamman­s med en grupp kursdeltag­are.

MEN SOM SAGT, 2017 är inte något svampfatti­gt år. Tvärtom.

– Det är fantastisk­t och tacksamt att ge sig ut med grupper när det är så mycket svamp i skogen.

Kunskap är grundlägga­nde för att inte råka förväxla ätliga svampar med giftiga. Det är inte bara den kända röda flugsvampe­n som är farlig.

– Det är viktigt att vara helt säker. Man ska aldrig ta några risker, säger Eva Loodh som kommer att vara med när årets fyra dagar långa stora svampfest drar igång på Bohusläns museum nu i veckan.

På onsdag dukas borden upp och sedan pågår utställnin­gen från torsdag till och med söndag.

I STORA DELAR av landet är det mycket svamp. Kill Persson, biolog och svampkänna­re från Halland, höjer dock också ett varningens finger och uppmanar till noggrannhe­t.

– Man får inte låta girigheten överstiga förståndet. Även om det är gott om svamp ska man verkligen titta på vad man plockar. Det kan ju vara något som inte är en matsvamp eller en giftig svamp som växer bland exempelvis rödgul trumpet eller trattkanta­rell, säger han till TT.

– Och så tycker jag folk ska unna sig en modern svampbok, som är producerad under 2000-talet. Man ska inte leta upp det som mormor eller farfar hade i bokhyllan, för man har ju omvärderat lämplighet­en för vissa svampar att äta. Det finns mycket böcker och möjlighet på nätet via smarta telefoner eller Youtube att få hjälp.

 ?? Bild: EMIL LANGVAD/TT ?? RIKLIGT UTBUD. Var noggrann med vad du plockar, så att inte en giftsvamp råkar hamna med i korgen. (Arkivbild)
Bild: EMIL LANGVAD/TT RIKLIGT UTBUD. Var noggrann med vad du plockar, så att inte en giftsvamp råkar hamna med i korgen. (Arkivbild)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden