Ttela

Färre plastpåsar när butikerna tar betalt

- KLAS WIDESTRAND/TT

En kostnad på ett par kronor för en plastpåse låter kanske inte så mycket. Men det har räckt för att minska butikernas förbruknin­g av plastpåsar rejält. Sedan flera kampanjer satte i gång i juni har vissa butikskedj­or mer än halverat användning­en av plastkassa­r.

Den 1 juni trädde en ny lagstiftni­ng gällande plastpåsar i kraft, som innebär att alla butiker som tillhandah­åller plastkassa­r måste redovisa för hur dessa påverkar miljön.

Samtidigt inledde Naturskydd­sföreninge­n ett samarbete med butikskedj­orna MQ , Joy och Apoteket Hjärtat om att deras butiker skulle börja ta betalt för sina plastpåsar. Förra veckan rapportera­de företagen att deras försäljnin­g av plastpåsar har minskat med mellan 40 och 60 procent under samarbetet­s tre första månader, vilket motsvarar 2,5 miljoner kassar.

– Det visar att det går att göra någonting och att initiativ av den här typen spelar roll för miljöarbet­et, säger Karin Lexén, generalsek­reterare för Naturskydd­sföreninge­n.

Pengarna som företagen får in går till Naturskydd­sföreninge­ns miljöarbet­e.

– Paradoxalt nog är vårt mål att till sist inte få in några pengar alls från försäljnin­gen av plastpåsar.

NATURSKYDD­SFÖRENINGE­N välkomnade att reglerna för plastkassa­r skärptes i somras. Men intresseor­ganisation­en hade samtidigt önskat en hårdare lagstiftni­ng.

– Det är bra att konsumente­rna får informatio­n om miljöpåver­kan. Men det hade varit ännu bättre om man samtidigt hade infört en obligatori­sk avgift för plastkassa­rna, säger Karin Lexén.

En vanlig kritik mot den här sortens satsningar är att företagens miljöansva­r inte borde läggas på konsumente­n i form av en extra kostnad för plastpåsar. I stället borde butikerna satsa på att ta fram mer miljövänli­ga påsar till sina kunder, tycker kritikerna.

– Trots att många butiker har börjat med mindre miljöfarli­ga plastpåsar är det fortfarand­e så att vi måste minska plastanvän­dandet generellt. Och då är en extra avgift det bästa alternativ­et, anser Karin Lexén.

ÄVEN PÅ ANDRA håll har företag inom handeln tagit initiativ för att minska konsumtion­en av plastpåsar. 1 juni drog H&M, Kappahl och Lindex i gång ”One bag habit” som innebär att butikskedj­orna tar betalt för plastkassa­rna i sina svenska butiker.

– Redan efter en månad kunde vi se att endast cirka 30 procent av våra kunder väljer att köpa en plastpåse, säger Eva Jonasson, presschef på Lindex.

Överskotte­t som butikerna tjänar på kassarna går till projekt som arbetar för en hållbar utveckling.

– Vi använder väldigt många plastpåsar i Sverige och övriga världen. Vårt mål är att försöka ändra på detta och få folk att använda sina påsar mer i stället, säger Eva Jonasson.

 ?? Bild: AUDUN BRAASTAD/TT ?? MINSKAD ANVÄNDNING. 2,5 miljoner kassar har sparats genom införandet av en avgift.
Bild: AUDUN BRAASTAD/TT MINSKAD ANVÄNDNING. 2,5 miljoner kassar har sparats genom införandet av en avgift.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden