Ttela

Försvarsöv­ningen Aurora har kommit till Gotland

-

I skydd av en skogsdunge ute på den gotländska slätten dyker de plötsligt upp. Två Apache-helikoptra­r går till attack och ska bekämpas av svenskt försvar – allt som en del i försvarsöv­ningen Aurora.

I luften kommer de amerikansk­a attackheli­koptrarna av typen AH64 Apache gång på gång. Nere på marken försöker Rasmus Ekberg och de övriga soldaterna ur den svenska luftvärnsb­ataljonen att bekämpa dem.

– Vi har ju övat mot helikoptra­r tidigare men de här herrarna flyger annorlunda. De är skickliga. I skogsdunge­n lyckas de ”poppa upp” för att sedan sänka helikopter­n igen. Det klarade inte våra piloter, säger han under en kort paus.

DEN STORA FÖRSVARSÖV­NINGEN Aurora som pågått runtom i landet är nu i högsta grad i gång på Gotland. Tisdagens aktivitet var unik då det för första gången gavs chans för det svenska försvaret att mäta sina krafter mot Apache-helikoptra­rna.

Rasmus Ekberg satt bakom en robot 70-enhet men på plats fanns även en pluton med luftvärnsk­anonvagnar från P 4-regementet i Skövde.

– Det är så nära verklighet­en det kan bli. Jag kan inte tänka mig ett mera realistisk­t scenario, säger han.

Att en del av Aurora förläggs till just Gotland är också fullt naturligt med tanke på försvarets upptrappni­ng på ön.

UNDER DRYGT ETT decennium stod Gotland utan någon form av permanent militär trupp fram till överbefälh­avare Micael Bydéns beslut 2016 om att en ständig militär närvaro på Gotland skulle upprättas.

I somras togs också nästa steg i form av etablering­en av stridsgrup­p

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? HELIKOPTER­ÖVNING. Svenskt luftförsva­r övar för första gången mot attackheli­koptrar. Detta skedde på tisdagen på Gotland under pågående militärövn­ing Aurora 17. Amerikansk­a attackheli­koptrar av typen AH-64 simulerade fiende.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT HELIKOPTER­ÖVNING. Svenskt luftförsva­r övar för första gången mot attackheli­koptrar. Detta skedde på tisdagen på Gotland under pågående militärövn­ing Aurora 17. Amerikansk­a attackheli­koptrar av typen AH-64 simulerade fiende.
 ??  ?? DELTAGARE. Svenska soldater från P4 i Skövde i ett stridsford­on 90 under en samövning mellan finska och svenska trupper på Tofta skjutfält på Gotland.
DELTAGARE. Svenska soldater från P4 i Skövde i ett stridsford­on 90 under en samövning mellan finska och svenska trupper på Tofta skjutfält på Gotland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden