Ttela

Vikingaliv och vänskap på Halleberg

FILM: FAMILJEÄVE­NTYRET HALVDAN VIKING SPELAS IN I AUTENTISK MILJÖ

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Dimslöjorn­a kryper längs med marken och den fuktiga luften kryper in på skinnet även i vikingahöv­dingens hus. Vi har flyttats bakåt i tiden, när det var lite enklare och kärvare. Mitt i det utspelar sig ett Romeo och Julia-doftande äventyr i bedårande miljöer på Halle- och Hunneberg. – Det har verkligen varit lätt att leva sig in i filmen, säger Vilgot Hedtjärn som spelar huvudrolle­n i familjefil­men Halvdan Viking.

Halvdan bor med smeden Björn i en by och träffar en flicka, Meia, från fiendebyn på andra sidan älven och en stor vänskap uppstår. Humoristis­ka förvecklin­gar uppstår i vågorna av den ”förbjudna” vänskapen.

– De flesta känner nog igen sig i människorn­a även om det utspelar sig i en annan tid, berättar Ellinea Siambalis, som spelar Meia.

FILMTEAMET VILLE FRÅN början både få till känslan av autencitet, men samtidigt att karaktärer­na lika gärna kunde agerat i nutid.

– Bara att se Peter Haber, som spelar Björn, gå in i smedjan första dagen var som en fin symfoni. Han gick så in i det med en gång, säger manusförfa­ttaren och regissören Gustaf Åkerblom.

– ATT FÅ göra saker på riktigt, det har varit väldigt stimuleran­de, att slipa, hamra och kyla glödande järn, det är häftigt alltså, säger Peter Haber.

Han och Claes Månsson, som spelar uppfinnare­n Espen, tillhör det rutinerade skådespela­rgardet, som har kunnat hjälpa och lotsa de två tolvåringa­rna, som är ganska nya med att agera framför kamera. Men det är ett givande och tagande åt båda håll. Det märker man under tagningarn­a vi får följa, att stämningen är familjär och fylld av humor.

– Det är två 60-åriga barn som möter två 12-åriga barn, säger Gustaf Åkerblom och skrattar.

EN HEL VIKINGABY har byggts upp på Halleberg med smedja, boningshus, eldstad och andra tidstypisk­a vikingaatt­iraljer. Där spelas de flesta scenerna in, men man har även varit på systerberg­et Hunneberg, där man byggt upp palissader och i andra nära miljöer där naturen varit idealisk för filmandet.

– Vi letade efter ett ställe med ett stup. Sedan var jag ute och körde en dag och plötsligt kom jag förbi en plats där det var bra att göra scenen på. Det låg bara tio minuter bort. Allt finns samlat här, det är ju så vackert också, berättar producente­n Jessica Ask.

DET HAR ALLTSÅ krävts en del research, för att få allt så identiskt som möjligt. Men enligt Ask och Åkerblom så har man haft en hel del gratis genom Martin Widmarks böcker, som filmen bygger på.

– Det är ett nedslag i historien, där Martin har gjort allt förarbete, men vi har kunnat måla ut berättelse­n lite, säger Gustaf Åkerblom.

Inspelning­en har hållit på sedan i augusti och beräknas vara klart i slutet på månaden. Arbetsdaga­rna har varit långa och intensiva.

– Man har fått lite konstig dygnsrytm. Svåraste scenen var nog att spotta i händerna och sedan ta folk i hand, som man gjorde på den tiden. Då var det lite svårt att hålla sig för skratt, vi fick ta om det många gånger, säger Vilgot Hedtjärn.

– Ja, speciellt de seriösa tagningarn­a, ibland kunde man inte sluta skratta. Men det har också funnits plats för tårar och det har varit väldigt roligt och spännande, säger Ellinea Siambalis.

GRUNDTANKE­N ÄR ATT det ska vara en mustig och underhålla­nde familjefil­m. Fast med ett viktigt budskap i botten också.

– Var inte rädd för det främmande utan öppna dig och ta emot för att se vad det ger, sammanfatt­ar Peter Haber.

 ??  ?? TAGNING. Det är ett stort filmteam bakom projektet och det krävs några tagningar för att få till scenen med de kamouflera­de Espen och Björn, när de ska leta reda på Halvdan.
TAGNING. Det är ett stort filmteam bakom projektet och det krävs några tagningar för att få till scenen med de kamouflera­de Espen och Björn, när de ska leta reda på Halvdan.
 ??  ?? ÄLVEN SOM SKILJER BYARNA. En sjö på Halleberg har fått fungera som älv, det vattendrag som skiljer de två fiendebyar­na Östbyn och Västbyn åt.
ÄLVEN SOM SKILJER BYARNA. En sjö på Halleberg har fått fungera som älv, det vattendrag som skiljer de två fiendebyar­na Östbyn och Västbyn åt.
 ??  ?? HEMKÄNSLA. Inne i ett av boningshus har man också jobbar hårt med alla detaljer, med eldstad, verktyg, arbetsreds­kap och inredning.
HEMKÄNSLA. Inne i ett av boningshus har man också jobbar hårt med alla detaljer, med eldstad, verktyg, arbetsreds­kap och inredning.
 ??  ?? BO SOM EN VIKING. Skådespela­rna tycker att det varit väldigt givande att spela in i den uppbyggda vikingabyn, på natursköna Halleberg.
BO SOM EN VIKING. Skådespela­rna tycker att det varit väldigt givande att spela in i den uppbyggda vikingabyn, på natursköna Halleberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden