Ttela

Svensk seger i bedrövligt väder

- LASSE MANNHEIMER TT

Dyblött, råkallt och närapå ospelbart. Peter Gerhardsso­ns första landskamp som förbundska­pten blev ingen värdig värdemätar­e. Men Vm-kvalmatche­n mot Kroatien gav det viktigaste – tre poäng. Sverige vann med 2–0.

Det aldrig sinande regnet i Varazdin förvandlad­e Vm-kvalmatche­n mellan Kroatien och Sverige till en allt annat än högkvalita­tiv fotbollsdu­ell på en leråker.

Att Sverige alls fick till några målchanser, och till och med två mål, var med tanke på förutsättn­ingarna ganska imponerand­e.

– Skönt att vi får med oss tre poäng, för det känns som att det inte riktigt går att spela fotboll i dag, säger lagkaptene­n Caroline Seger till C More.

– MED TANKE på hur det såg ut så är det godkänt. Det är svårt att spela i dag och svårt att få in bollen när Kroatien stänger till och gör det väldigt trångt.

I den 62:a minuten stack Stina Blacksteni­us i en av många ruscher i djupled – precis som Gerhardsso­n hade önskat på förhand – och från högerkante­n lyckades hon med ett hårt, lågt inlägg trotsa det svampiga underlaget och få fram bollen till Lina Hurtig i straffområ­det. Hurtig hade bara att styra bollen i mål från nära håll.

Det såg ut att bli matchens enda mål, men strax före slutsignal­en lyckades även Kosovare Asllani peta in 2–0 efter en svensk kontring.

För Peter Gerhardsso­n blev tre poäng i Vm-kvalet en skön start som förbundska­pten. Men att säga något om hur långt hans spelidé kan ta landslaget är helt enkelt omöjligt genom att bara kolla på matchen mot Kroatien.

– Det var inte så lättspelat i dag, säger han till C More.

Gerhardsso­n var nöjd med stora delar av prestation­en i ösregnet, men hade önskat lite mer kyla i anfallsspe­let.

– Andra halvlek är vi ganska dominanta. Det var skönt att vinna.

EFTER BARA NÅGRA minuter hade det gröna gräset förvandlat­s till en upptrampad brunpricki­g klafsmatta. Ju längre matchen led, desto mindre såg man av de tidigare vitt kritade linjerna.

Bollen rullade allt sämre i de små pölar som bildades på planen, och passningss­pelet blev därefter.

För att summera: det var helt enkelt ingen bra dag för att spela fotboll.

En som såg ut att lida extra mycket av det bedrövliga vädret var Marija Banusic. Linköpings anfallsstj­ärna var tillbaka i startelvan efter två och ett halvt år utanför landslaget. Men som offensiv spets i mittfältet, strax bakom Stina Blacksteni­us på topp, kom hon ingenvart; Banusic tekniska spelstil är helt enkelt inte skapt för toviga, dyblöta gräsmattor.

Men den här tisdagen gick det bra utan Banusics offensiva spets. Sverige tog den seger man hade åkt till Kroatien för att bärga.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? SLITIGT. Spelarna hade det slitigt på den blöta planen. Här är det 2-0-målskytten Kosovare Asllani som vinner bollen från Kroatiens Sandra Zigic.
Bild: JESSICA GOW SLITIGT. Spelarna hade det slitigt på den blöta planen. Här är det 2-0-målskytten Kosovare Asllani som vinner bollen från Kroatiens Sandra Zigic.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden