Ttela

Knappt godkänt – och kniven på strupen från start

- ERIC HILMERSSON 031-62 40 52 eric.hilmersson@gp.se

Det var inte så där väldigt långt ifrån en mardrömsst­art på jobbet för Peter Gerhardsso­n. Men en totalt oglamourös trepoängar­e ger ändå viss arbetsro för ett lag som har väldigt mycket kvar att bevisa. Och som absolut inte kan ta en Vm-plats för given.

Det brukar ju vara ganska odramatisk­t när Sverige kvalar till mästerskap. Vägen till gruppseger brukar vara rak och utan gropar, och kvalmatche­rna har mer känts som träningsma­tcher inför själva mästerskap­en. Den här gången är det annorlunda. För utöver arrangeran­de Frankrike är det bara åtta europeiska lag som får plats i VM. Det betyder att de sju gruppettor­na går vidare – och sedan får tvåorna slåss om en enda kvarvarand­e plats.

MED ANDRA ORD: Vinner man inte gruppen så är man ute på riktigt tunn is. Normalt sett brukar inte detta vara något större problem för Sverige, men den här gången är man i samma grupp som Danmark, Em-finalisten med superstjär­nan Pernille Harder som offensiv anförare. Det förändrar allt, och efter EM går det inte att påstå att Sverige – som rasat från femte till elfte plats på världsrank­ingen sedan början av 2105 – är favorit till att vinna gruppen.

Hårda bud, alltså. Och det var det i går också. Regnet öste ner i Varazdin och skapade en tung, blöt, tovig, gropig plan när Peter Gerhardsso­n ledde landslaget för första gången. Inte optimala förutsättn­ingar för att sätta ett nytt spelsystem, alltså, och det märktes. Det var ingen bra match alls.

Sverige, som startade med klassiskt gerhardsso­nska 4–3–3, inledde frejdigt men fastnade ganska snart i ett bolltrilla­nde som varken var vägvinnand­e eller skapade chanser. Det dröjde till den andra halvleken innan första skottet mot mål kom och det är såklart underkänt mot ett lag som är rankat 53:a i världen.

Marija Banusic, som ju hamnade i konflikt med förra landslagsl­edningen, gavs förtroende­t från start. Hon placerades centralt på mittfältet, framför Caroline Seger och Kosovare Asllani, och med uppgiften att stå för kreativite­t, framspelni­ngar och avslut. Och visst finns det potential i Banusic tekniska fötter, men i går fick hon inte ut särskilt mycket. Passningar­na ville inte fram, vändningar­na stoppades av markerings­säkra kroatiskor.

OCH DET VAR inte bara Banusic som hade problem. Fridolina Rolfö, i en högerytter-roll, var inte alls så delaktig och påhittig som vi sett henne tidigare. Det såg överlag lite för segt och otydligt ut för att man ska kunna ge Gerhardsso­ns debut mer än knappt godkänt – och Kroatien var faktiskt nära att kvittera med tio minuter kvar av matchen.

Men som sagt: Planen var en leråker och det här var allra första testet. Intentione­n är uppenbarli­gen att ha mer boll än tidigare och att kunna leverera ett mer varierat anfallsspe­l. Det ska bli intressant att följa fortsättni­ngen. Kom bara ihåg: Det här kvalet är ingen formalitet. Det är kniven på strupen från start.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden