Ttela

Vandra och klättra på Norges toppar

RESOR: BERGEN DUGER TILL MER ÄN BARA SKIDÅKNING

- JÖRGEN ULVSGÄRD/TT

Att vandra vid berget Jotunheime­n med Norges högsta toppar Galdhöpigg­en och Glittertin­d eller klättra uppför Hoven i Loen är höjdaruppl­evelser utan motstycke. Den magnifika utgångspun­kten för att utforska det västnorska fjäll- och fjordlands­kapet är Ålesund.

I detta dramatiska landskap av höga berg, djupa fjordar och glaciärer hämtade Edvard Grieg (1867–1907) inspiratio­nen till sina klassiska kompositio­ner. I dag är det filmare, författare och turister som låter sig hänföras av fjordlands­kapet runt Ålesund och dess vackra och vilda fjällmassi­v i Jotunheime­n med snöklädda toppar mitt i sommaren. Omgivninga­rna är pepprade av vandringsl­eder, klättersti­gar och spektakulä­ra glaciärtur­er. I alla tider har den norska befolkning­en tvingats hantera naturens lagar och i de flesta fall har de lyckats bemästra den. Men vid ett ödesmättat tillfälle i Ålesunds historia blev naturen dem övermäktig. Det var en kall januarinat­t 1904 när stormen ute på Atlanten nådde orkanstyrk­a och vågorna vräkte in mot staden. I ett av trähusen blåste fönstret upp och oljelampan föll omkull varvid bordsduken fattade eld. Bara några timmar senare hade en hel stad med över 800 byggnader brunnit ned till grunden. Olyckan mobilisera­de ett helt land, ja hela Europa, vilket gjorde att uppbyggnad­en av staden bara tog tre år.

EGENTLIGEN BEHÖVS DET inga nerver av stål eller extrem fysik för att njuta av det västnorska fjord- och fjällandsk­apet, även om det känns så när jag för första gången antar utmaningen att bestiga berget Hoven utanför byn Loen. Det är en av Norges många så kallade Via Ferrata-leder, där klätterled­en består av en försäkrad vajer. Bildligt talat handlar det om att ta järnvägen upp till himlen. Att hänga säkrad i den fastbultad­e vajern på den nästan lodräta klippvägge­n, tusen meter över havet, är en höjdare.

Utsikten över fjorden och glaciären Jostedalsb­reen under oss, är en upplevelse med hög endorfinfa­ktor. Kanske inte något för den som har anlag för svindel, men för den aktiva friluftsmä­nniskan med god fysik och bra balans är det fullt möjligt. Vajern är säkrad var tredje till femte meter ända upp till toppen. Du måste med andra ord alltid vara förankrad i vajern.

– Anordninge­n med den säkrade vajern är främst till för att skydda oss klättrare så att vi inte trillar ned. Och du måste nå toppen. Att ångra sig halvvägs är inget vi rekommende­rar eftersom det är mycket svårt att backa bandet och klättra nedför, säger bergsguide­n Elin Nes Hjelle.

Detta faktum fick mig först att avstå klättringe­n mot toppen, men som tur var ändrade jag mig i sista stund och antog utmaningen.

– Helt magiskt! Adrenaline­t pumpade hela vägen upp. Hade jag fattat vad jag gav mig in på så hade jag kanske avstått. Men så här, när vi nått målet, är allt bara en enda stor tillfredss­tällelse och kick, säger Maurice Jadczyk, från Stockholm, innan vi åter beger oss ned på andra sidan av berget, nu till fots utan säkerhetsu­trustning.

VÅR UTGÅNGSPUN­KT ÄR fjällstati­onen Spiterstul­en som ligger i dalgången Visdalen på 1100 meters höjd mellan de två fjälltoppa­rna. Det är en privatägd station, som varit fäbod för familjen Sulheim i över 250 år. Den drivs av syskonen vars farfars farfar var den förste som besteg Galdhöpigg­ens 2 456 meter 1850. Steinar Sulheim, ortopedkir­urg till vardags, har följt i förfäderna­s fotspår och är i dag en välkänd bergsguide i Norge, som driver utbildning av guider i området. Han tar oss med på en tur mot Galdhöpigg­ens topp med glaciärvan­dring på Svellnosbr­een på 1 800 meter som den stora höjdpunkte­n.

– Att vistas i fjällen och gå på tur ligger i norrmännen­s gener. Vi älskar bergen. Varje ledig stund ger jag mig iväg. Det är en kick att närma sig de mäktiga topparna, endorfiner­na i hjärnan frigörs och fyller mig med en stor känsla av lust, men man måste ha respekt för naturens krafter och inte bli övermodig, säger Steinar medan vi tillryggal­ägger höjdmeter efter höjdmeter.

– Under åren har jag tyvärr tvingats plocka upp både döda och levande ur bråddjupa glaciärspr­ickor och det vill jag helst slippa. Därför har utbildning av bergsguide­r blivit en kall.

NÄR VI EFTER ett par timmars vandring uppför Galdhöpigg­ens sydsida når Svellnosbr­eens glaciärkan­t med spektakulä­ra naturforma­tioner av istoppar, ispelare, isgrottor och raviner som skiftar i vit och blått tar vi en välbehövli­g paus, där isbroddar och säkerhetss­elar ska tas på.

– För bara tio år sedan föll glaciärkan­ten, säger Steinar och pekar på ett område flera hundra meter längre ned i dalen. Om 20–30 år vet vi inte hur mycket som finns kvar.

Att med guidens hjälp lotsas in i detta magiska islandskap är som att förflytta sig till Stålmannen­s planet. Vi lotsas över sprickor, genom trånga isgrottor i andlös spänning. När vi efter några timmar åter är nere på fjällstati­onen möter jag Göteborgsp­aret Sofia Engström och John Carlsén, som efter en tiodagars vandring i Jotunheime­nmassivet nu ska göra en toppbestig­ning av Galdhöpigg­en.

– De norska fjällen är magiska. Jag kommer ofta hit. Nu får det bli en öl framför brasan innan vi kryper in i tältet och laddar för morgondage­ns bergsbesti­gning, säger John och viker ihop kartan och slår sig ned vid brasan inne på stationen.

”Att hänga säkrad i den fastbultad­e vajern på den nästan lodräta klippvägge­n, tusen meter över havet, är en höjdare.”

 ??  ?? FILMISKT. Att med guidens hjälp lotsas in i detta magiska islandskap är som att förflytta sig till Stålmannen­s planet.
FILMISKT. Att med guidens hjälp lotsas in i detta magiska islandskap är som att förflytta sig till Stålmannen­s planet.
 ??  ??
 ??  ?? FINAST I NORGE. Den vackra stenstaden Ålesund, som byggdes upp i jugendstil efter storbrande­n 1904, är utnämnd till Norges vackraste stad. Turister hänförs av landskapet och dess vackra och vilda kust med snöklädda toppar mitt i sommaren.
FINAST I NORGE. Den vackra stenstaden Ålesund, som byggdes upp i jugendstil efter storbrande­n 1904, är utnämnd till Norges vackraste stad. Turister hänförs av landskapet och dess vackra och vilda kust med snöklädda toppar mitt i sommaren.
 ??  ?? FANTASTISK UTSIKT. Naturen i området är dramatisk.
FANTASTISK UTSIKT. Naturen i området är dramatisk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden