Ttela

Låt trädgården få grönska hela vintern

TRÄDGÅRD: HÖG TID ATT FÖRBEREDA INFÖR DE KALLA MÅNADERNA

- ANNA HEDLUND/TT

Alla drömmer väl om en trädgård som är grön och fin hela året. Och drömmen kan bli sann! Satsa på städsegrön­a växter som erbjuder både grönska och formprakt året om.

Är du en barrväxtty­p eller bladväxtty­p? Oavsett vad du föredrar finns det massor att välja på för den som vill skapa en grön oas i trädgården även under det mörka halvåret. Buxbom, tall, hybridideg­ran, rhododendr­on, benved och bambu är bara några av alla växter som kan pryda en vinterträd­gård. Tujan är klart populärast.

– Det har blivit en explosion i Tujahäckar på senare år och används ofta i stället för staket eller lövhäck, säger Katharina Delitsch, som är trädgårdsm­ästare på Zetas Trädgård i Segeltorp utanför Stockholm.

TUJAN OCH ANDRA städsegrön­a växter (som betyder ”ständigt grön” och avser växter som inte fäller blad eller barr under vintern) har förutom grönskan även andra fördelar. När växterna väl etablerat sig i trädgården – vilket kan ta något år – kräver de inte så omfattande skötsel.

– Planterar man städsegrön­a växter som också är marktäckan­de, bidrar de till att ogräs får mindre utrymme, säger Katharina Delitsch.

Den skötselfri­a trädgården som många drömmer om, finns dock inte, menar hon. Man måste förstås klippa växterna för att behålla önskad form och storlek, och täcka dem med säckväv framåt vårvintern för att skydda mot temperatur­växlingarn­a.

– Man måste också vara noga med vattningen, vilket många missar. Särskilt innan växten är etablerad. Stora Tujahäckla­r behöver oftast stödvattni­ng hela tiden. Det är också bra att vattna rejält lite mer sällan än lite grann varje dag, säger Katharina Delitsch.

VILL MAN SATSA på växter som står sig gröna under vintern bör man komma ihåg att plantera dem tidigast när tjälen släppt och senast under september så att de hinner etablera sig innan kylan kommer. Oavsett vilken typ av växt man är ute efter kan det vara bra att tänka på trädgården­s helhet när man planerar sina inköp.

– Överlag i en trädgård är det bra att tänka i golv, väggar och tak, att blanda olika höjder på växterna. För om allt är samma blir det ju lite platt.

Man kan med fördel också blanda olika typer av städsegrön­a växter i samma plantering, till exempel sätta rhododendr­on ihop med någon barrväxt. De är överlag är tacksamma vinterträd­gårdsväxte­r då de finns som låga marktäckan­de växter till träd som kan bli 30 meter höga träd – och allt däremellan.

– Men där gäller det att tänka på läget, för barrväxter och tuja behöver mer sol än rhododendr­on, säger Katharina Delitsch.…

SOM MED ALLT annat går det förstås trender även i vad man väljer att placera i sin trädgård. Katahrina Delitsch ser ett stort intresse för miljövänli­ga alternativ och svenskodla­t hos många kunder just nu. Rådjursres­istens har också blivit ett viktigt säljargume­nt. När det gäller växttyper ser hon att många åter har fått upp ögonen för 1970-talets trädgårdsf­avorit, tallbusken.

– I dag vill man återskapa barrlooken med rätt sorter som inte växer så okontrolle­rat och man sneglar ofta mot England där man ofta blandar barrväxter med perenner och blommande växter på ett annat sätt.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? KRÄVER FÖRBEREDEL­SER. Trädgårdsm­ästaren Katharina tipsar om vintergrön­a växter. Många missar hur viktigt det är att vattna de första åren innan växten har etablerat sig ordentligt.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT KRÄVER FÖRBEREDEL­SER. Trädgårdsm­ästaren Katharina tipsar om vintergrön­a växter. Många missar hur viktigt det är att vattna de första åren innan växten har etablerat sig ordentligt.
 ??  ??
 ??  ?? POPULÄR. Klassikern Tuja Smaragd kan man se i många trädgårdar och fungerar bra som häck.
POPULÄR. Klassikern Tuja Smaragd kan man se i många trädgårdar och fungerar bra som häck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden