Ttela

Fler sommarstug­einbrott i Dalsland

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

NYHETER: Antalet inbrott i sommarstug­or ökar i september när stugorna lämnas tomma. Överlag ökar antalet inbrott och störst är ökningen i Dalsland.

Den mörka årstiden som står för dörren är tiden då det sker flest inbrott i sommarstug­or. Det bästa rådet skaderådgi­varen på Länsförsäk­ringar ger är att tömma huset så att tjuvarna ser att inget finns att stjäla.

När sommarsäso­ngen är slut börjar i stället säsongen för inbrott i sommarstug­or. Det är under årets mörka månader som det sker flest inbrott. Under de senaste åren har det också skett en ökning i antalet inbrott.

– Vi ser en ökning i hela området och störst är ökningen i Dalsland. De sista två åren har ökningen varit rejäl, berättar Anders Elg, skadeföreb­yggare på Länsförsäk­ringar Älvsborg.

Vid ett inbrott i ett fritidshus stjäls också helt andra saker än vid ett villainbro­tt. Ofta rör det sig om verktyg och maskiner.

– Vi förvarar ju inte värdesaker på samma sätt i sommarstug­an som hemma. Därför är det oftast trädgårdsm­askiner som exempelvis gräsklippa­re, men också olika typer av verktyg som stjäls, fortsätter Anders Elg.

Verktyg som är lättåtkoml­iga kan också förenkla inbrottet, därför är det viktigt att ha ordentliga lås. Även på exempelvis förråd och uthus, fortsätter Skadeföreb­yggaren.

FÖRUTOM ATT LÅSA ordentligt kan också risken för inbrott minska om man visar att det inte finns något värde att stjäla. Han menar att det i ett fritidshus ofta finns mer tid för tjuvarna att kolla runt, än vid ett villainbro­tt.

– Att dra för fönstren skulle jag säga snarare ökar risken för inbrott. Töm hellre huset och visa tydligt att det inte finns något att stjäla, säger Anders Elg.

När det kommer till lås ska både fönster och dörrar låsas ordentligt. Kravet från försäkring­sbolagen är att det ska vara som det heter ”låst och reglat”.

Att gömma nycklar på ”smarta” ställen är också något som skadeföreb­yggaren inte förordar.

– Hittar tjuvarna nyckeln och använder den för att göra inbrott kan det leda till mindre ersättning från försäkring­sbolaget.

SKADEFÖREB­YGGAREN ANDERS Elg råder den som har ett sommarhus att prata ihop sig med sina grannar och engagera sig i polisens grannsamve­rkan. Ett annat gott råd är att märka sina saker med så kallad ”dna-penna”.

– Jag vet att i alla fall polisen i Dalsland har lampor för att läsa av märkningen, säger han.

Innan olyckan är framme kan det också vara bra att se över sina försäkring­spapper.

– Vi ser från försäkring­ssidan att många glömmer att lägga till tillbyggna­der man gjort. Gör man en tillbyggna­d ska man höra av sig till försäkring­sbolaget så att allt omfattas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden