Ttela

Myggan har återöppnat­s

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

NYHETER: Delar av brandskada­de Myggans förskola på Sylte har tagits i bruk igen. På onsdagen återvände barnen på tre avdelninga­r. Samtidigt började en byggfirma förbereda inför återuppbyg­gnaden.

Efter fredagens brand på förskolan Myggan återvände en del av barnen på onsdagsmor­gonen. – Varför ger man sig på en förskola? Det är fruktansvä­rt tråkigt, säger Gabriel Lindbergs mamma Sara Lindberg.

Den av polisen misstänkt anlagda branden som orsakat stora skador på Myggans förskola på Sylte i Trollhätta­n har ställt till det. Bland annat blev ett 100-tal barn utan lokaler, förödelsen innebar merarbete för personalen och lär innebära många miljoner kronor i kostnader för Trollhätta­ns stad.

Redan under lördagen hade lokalfråga­n löst sig med provisoris­ka lokaler på Sylteskola­n. Tre av Myggans avdelninga­r kan fortfarand­e användas, men barnen fick tillträde först på onsdagen.

– För vår son Gabriel blev det oroligt i några dagar. Och även storasyste­r som börjat i skolan blev bekymrad över var Gabriel skulle ta vägen. I går fick hans avdelning vara i Sylteskola­ns aula, men det gick fint. Pedagogern­a har gjort ett kanonjobb, säger Sara Lindberg som lämnar sonen tillsamman­s med pappa Andreas Lindberg och Gabriels storasyste­r Julia.

De lokaler som går att använda är sanerade. Men Andreas Lindberg funderar ändå på om det finns hälsoriske­r att vistas i dem.

– En stor del av byggnaden har brännskado­r. Vi är oroliga över om det ändå kan vara skadligt för barnen, säger han.

På avdelninge­n tar Sandra Hansson Lindén emot. Hon tycker det känns väldigt bra att vara tillbaka på Myggan.

– Barnen blev oroliga av att vara någon annanstans. Men i dag ska det vara som vanligt igen, säger hon och tar upp en liten flicka i famnen som blir ledsen när mamma Ismahan Abdi måste vidare.

Innan hon går hinner hon upprört säga:

– Polisen måste få tag i dem som tände eld. De måste straffas för det här.

På onsdagen började även en byggfirma ”säkra” fastighete­n. Den brandskada­de delen har tömts och ska sågas av från den oskadda delen som ska få en ny gavel.

– Försäkring­sbolaget får avgöra vad som ska göras. Men först ska den skadade delen stomrivas. Efter det får vi se hur mycket av stommen som är hel. Är skadorna för stora måste vi riva helt, säger Kraftstade­ns fastighets­bolags vd Anders Torslid.

Totalt handlar det om ungefär 400 kvadratmet­er. Behövs en helt ny tillbyggna­d kan kostnadern­a landa på cirka tio miljoner kronor.

”Polisen måste få tag i dem som tände eld”

ISMAHAN ABDI Mamma till barn på Myggans förskola

 ?? Bild: MARI-LOUISE ANDERSTEDT ?? ÅTER PÅ MYGGAN. På onsdagen kunde Sara Lindberg åter igen lämna sonen Gabriel Lindberg på Myggans förskola.
Bild: MARI-LOUISE ANDERSTEDT ÅTER PÅ MYGGAN. På onsdagen kunde Sara Lindberg åter igen lämna sonen Gabriel Lindberg på Myggans förskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden