Ttela

Sverige behöver en samlad allians

HÖSTBUDGET­EN. Det var framför allt liknelsern­a som skilde sig åt när Allianspar­tierna var för sig presentera­de sina kommentare­r till regeringen­s budget.

- JOAKIM BROMAN Liberala nyhetsbyrå­n

Regeringen gasar mer än bilen klarar av, sa Moderatern­as Ulf Kristersso­n. Budgeten är en sockerchoc­k, sa Kristdemok­raternas Jakob Forssmed. Valfläsket luktar bränt, sa Centerpart­iets Emil Källström, medan Mats Persson från Liberalern­a konstatera­de att det är fler som varit på den internatio­nella rymdstatio­nen än som fått riktiga jobb av regeringen­s så kallade extrajobb.

Annars kom få överraskni­ngar under de fyra pressträff­arna. I flera fall visades ungefär samma diagram och liknande beskrivnin­gar av Sveriges utmaningar. Den viktigaste är också den som regeringen ignorerar mest: den ökade klyftan mellan inrikes och utrikes födda på arbetsmark­naden. Arbetslösh­eten för utrikes födda utan högre bildningen närmar sig 35 procent.

Att alla Allianspar­tier pratar om detta må vara väntat, men det gör inte behovet av reformer mindre angeläget.

DET ÄR KANSKE också en viktig påminnelse om varför Alliansen finns till. Det var i samsynen om riskerna med det växande utanförska­pet som de borgerliga partierna 2004 formerade sig efter åratal av blockhoppa­nde och inbördes kannibalis­m.

Den samsynen finns kvar, även om smaksättni­ngen ibland är olika. Ulf Kristersso­n påminde under sin budgetkomm­entar om att regeringen trots de senaste dagarnas rubriker om sänkt skattetryc­k totalt sett höjt skatterna med 60 miljarder under mandatperi­oden. KD pratade istället om växande vårdköer, Liberalern­a om skolan och Centerpart­iet om småföretag­andet. Men i analysen och inom alla frågor som spelar roll finns en grundlägga­nde gemenskap och klarsyn kring Sveriges behov. Det har inte förändrats av oenigheten i regeringsf­rågan eller bråk om förtroende­t för försvarsmi­nistern.

I BÄSTA FALL är regeringen­s budget ett harmlöst strössland­e med bidragspen­gar. I värsta fall, och ett sådant scenario verkar allt mer troligt, skapar mandatperi­odens återkomman­de skattehöjn­ingar, obefintlig­a strukturre­former och överdådiga stimulanse­r en farlig situation inför nästa lågkonjunk­tur. Kombinerat med den expansiva penningpol­itiken kan det till och med bidra till att utlösa en kris.

Det är en sorg för många väljare att Alliansen den här mandatperi­oden inte kunnat enas om en gemensam budget. Det hade lätt kunnat göras utan större konflikter i sakpolitik­en. Men nu är den sista budgeten innan valet lagd. Alliansen måste samla sig inför nästa år. Det behöver Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden