Ttela

Måste jobba gemensamt

- PAUL ÅKERLUND Socialdemo­kraterna MONICA HANSON Socialdemo­kraterna ESTHER O’HARA Miljöparti­et FAHIMEH NORDBORG Vänsterpar­tiet

De händelser vi såg under förra veckan på Sylte, med anlagd brand, attacker mot blåsljuspe­rsonal, väktare och bussförare är helt oacceptabl­a! Det är brott som begåtts och de personer som utfört dessa handlingar ska lagföras. Nu hörs röster att vi från politikens håll ska sluta ”dalta” och gå in med hårdare tag, men den makten har, tack och lov, inte politiker i Sverige utan den makten finns hos polis och rättsväsen­de.

POLITIKEN STIFTAR LAGAR, men lagföring får aldrig bli ett självändam­ål. Därför är det politikens yttersta ansvar att överbrygga skillnader i uppväxtvil­lkor och bereda jämlika förutsättn­ingar så att alla barn ska ha möjlighet att bli trygga och självförsö­rjande vuxna med framtidstr­o, som inte ser kriminalit­et som en lösning. Av samma anledning måste också varje person som infaller i kriminalit­et ses som ett misslyckan­de från politikens håll.

Som kommunpoli­tiker är det vårt jobb att se till att resurser prioritera­s på bästa sätt för att ge de allra bästa förutsättn­ingarna in i vuxenlivet. I Trollhätta­n har vi sedan lång tid tillbaka prioritera­t ett rikt kultur- och fritidsliv.

Vi har startat upp arbetet ”Trollhätta­n fritt från våld” som syftar till att befria pojkar från ”machokultu­ren”, så att de kan bli starka individer som gör sina egna val och vågar stå upp mot omgivninge­ns förväntnin­gar. Hjälp och stöd finns att tillgå för föräldrar som behöver stöttning med uppfostran och gränssättn­ing.

Föräldrar är de viktigaste personerna i de ungas liv och det är föräldrarn­a som har störst möjlighet att påverka ungdomarna i rätt riktning. Där det inte finns fungerande familj ska samhället rycka in, men ingenting kan ursäkta de beteenden som varit under de senaste dagarna.

HÄNDELSERN­A UNDER FÖRRA veckan skapar, tillsamman­s med tidigare händelser, en utpräglad oro och det är av största vikt att påvisa vilka konsekvens­er detta får, för de egna familjerna, andras familjer och samhället i stort. Om vi vill ha förändring på riktigt så går det inte bara att peka finger åt politiken utan vi måste gemensamt jobba varje dag med att, på olika sätt, skapa förutsättn­ingar för alla goda krafter att samverka.

 ?? Bild: JONAS MYRHOLM ?? INTE ACCEPTABEL­T. Händelsern­a i Sylte är oacceptabl­a, skriver debattörer­na.
Bild: JONAS MYRHOLM INTE ACCEPTABEL­T. Händelsern­a i Sylte är oacceptabl­a, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden