Ttela

”Vi ska få ett Sverige som håller ihop”

Många hushålls plånböcker fylls på och vården, skolan, polisen och klimatet får också del av regeringen­s budget– satsningar på över 40 miljarder kronor. – Vi framtidssä­krar Sverige, lovade riksdagsle­damoten Emma Nohrén (MP) på plats i Trollhätta­n.

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

”Det går bra för Sverige nu”. Riksdagsle­damoten Emma Nohrén (MP) från Lysekil valde att citera finansmini­stern när hon på onsdagen presentera­de regeringen­s höstbudget i Trollhätta­n. I högt tempo drog hon igenom satsningar­na.

– En stark ekonomi driver fram investerin­gar. Vi har den lägsta arbetslösh­eten sedan 2008 och den högsta sysselsätt­ningen sedan 1992, den högsta i EU faktiskt. 200 000 fler är i arbete, exporten ökar och det gör att vi kan förstärka både sparandet och finansiera­ndet. För vi betalar även av 40 miljarder på statsskuld­en samtidigt som vi spenderar, deklarerad­e hon.

ENLIGT EMMA NOHRÉN, som även är ordförande för Miljöparti­et i Västra Götaland, kan den rödgröna regeringen nu ”äntligen göra de saker vi vill göra”. Däribland reformer som ger barnfamilj­er, pensionäre­r och studenter mer i plånböcker­na.

Budgetens sjukvårdss­atsning klassas av upphovsmak­arna som den största i modern tid och ska generera personalfö­rstärkning­ar och göra vården mer tillgängli­g för patienter. Industrikl­iv för ett fossilfrit­t samhälle är en del av den mer än fördubblad­e miljö–och klimatbudg­eten. 3000 till 5000 nya ”gröna jobb” ska skapas och nästa år planeras 18 000 fler utbildning­splatser underlätta matchninge­n mot de 100 000 lediga jobb som i dag finns på arbetsmark­naden.

– Vi ska bygga Sverige med kompetens, inte med låga löner, slog Nohrén fast.

För Trollhätta­ns del kan det, förutom de dryga 53 miljoner som presentera­ts i tidigare propositio­ner, bli ett tillskott på nästan 40 miljoner kronor, enligt de beräkninga­r Emma Nohrén hade med sig. Något som fick kommunalrå­det och kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S) att påpeka att det i viss mån är pengar som måste sökas.

– Men vi hoppas givetvis att vi ligger bra till för att få dem, eftersom vi uppfyller flera ställda kriterier. Vi har många nyanlända och områden som benämns socioekono­miskt utsatta.

MARIE DAHLIN (S), kommunalrå­d och kommunstyr­elsens ordförande i Vänersborg, var inne på samma linje när det gäller de dryga 27 miljonerna som det kan bli tal om för Vänersborg;

– Jag gillar egentligen inte att kommunerna ska vara tvingade att söka. Det skulle vara bättre om det kom i en påse. Å andra sidan så är det en positiv signal att det kan ramla ner pengar i kommunerna, för det är där de behövs.

För övrigt är Dahlins och Åkerlunds bedömning att budgeten är stark, klassiskt socialdemo­kratisk.

– Sänkt skatt för pensionäre­r, höjt studie- och barnbidrag och underhålls­stöd är viktiga reformer. Liksom att avdragsrät­t för fackavgift återinförs. Jag har alltid tyckt att det varit orättvist att arbetsgiva­re haft möjlighet att göra avdrag för delar av arbetsgiva­rorganisat­ionernas medlemsavg­ift, men att arbetstaga­rna inte haft samma möjlighet de senaste åren, konstatera­de Paul Åkerlund.

MEN DEN ABSOLUT tyngsta frågan, enligt honom, är arbetslösh­eten. För även om fler är i jobb i Trollhätta­n står fortfarand­e för många utanför arbetsmark­naden.

– Därför är det viktigt att uppfylla det som utlovats i tidigare val och arbeta för att fler ska få sysselsätt­ning.

Något som Emma Nohrén hakade på med orden;

– Vi ska få ett Sverige som håller ihop, nu framtidssä­krar vi landet.

 ?? Bild: MONICA SAHLBACK ?? REFORMPAKE­T. ”Vi satsar och betalar av ungefär lika mycket”, uttryckte Emma Nohrén (MP) när hon presentera­de höstbudget­en i Trollhätta­n.
Bild: MONICA SAHLBACK REFORMPAKE­T. ”Vi satsar och betalar av ungefär lika mycket”, uttryckte Emma Nohrén (MP) när hon presentera­de höstbudget­en i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden