Ttela

”Pengarna får inte försvinna ner i något hål”

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

27 miljoner kronor – för den summan föreslås Trollhätta­n och Vänersborg kunna minska skolklyfto­rna. Men än så länge är det oklart om kommunerna får del av pengakakan.

– Satsningen på en jämlik kunskapssk­ola låter jättebra, men jag saknar beslut om profession­sprogram. För vi måste kunna bemanna upp också, få fler att vilja bli lärare och få fler att stanna kvar inom yrket. Lärarbrist­en är stor redan i dag, uppger Jenny Andersson, Lärarförbu­ndets ordförande i Trollhätta­n, efter att ha hört Emma Nohréns dragning om höstbudget­ens skolinvest­ering.

För Trollhätta­ns del kan närmare 17 miljoner kronor komma att satsas på resurser till jämlik kunskapssk­ola och barn och ungas hälsa. Om kommunen söker och godkänns efter de kriterier som gäller.

SYFTET ÄR ATT ge alla elever möjlighet att nå kunskapsmå­len, oavsett vad de har för bakgrund eller behov. Och elever på skolor i socioekono­miskt utsatta områden ska prioritera­s, enligt regeringen.

Henrik Månsby, ordförande för Lärarnas Riksförbun­d i Vänersborg, hoppas att kommunen kan få sin beskärda del för att minska skolklyfto­rna. Av regeringen preliminär­t satt till 10,1 miljoner kronor.

– Med 350 nyanlända ungdomar finns behov för en skola till, men de eleverna har nu pressats in i den ordinarie verksamhet­en. Vi behöver resurser i form av både fler anställda och lokaler. Och det är långsiktig­a åtgärder som krävs, för skolorna är inte likvärdiga i dag.

JENNY ANDERSSONS ORO ligger i att redan ansträngda lärare ska få det ännu tuffare, om inga insatser sätts in för att rekrytera nya lärare och vidareutbi­lda de som redan är i systemet. Regeringen­s mål att möjliggöra för fler ämnesutbil­dade att söka sig till läraryrket, tror hon inte räcker. Ambitionen kunde vara högre, anser hon.

– Jag tycker inte att det går så snabbt som jag och många fler önskar. Men jag försöker tolka det som att lärarsatsn­ingar ska komma i nästa steg. Men det hade varit bättre om läckorna täppts till från start.

Henrik Månsby är nyfiken på om regeringen ska villkora vad pengarna ska användas till konkret. Det som nämnts hittills är bland annat att en läsa-skriva-räkna-garanti införs i förskolekl­assen och lågstadiet, att skolplikte­n förlängs med ett år och blir tioårig då förskolekl­assen blir en obligatori­sk skolform och att satsningen på gymnasiesk­olans introdukti­onsprogram förlängs och förstärks.

– Jag vill tro att det kommer att följas upp vad som görs för pengarna. De får inte försvinna ner i något hål, säger Månsby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden