Ttela

Budgetmilj­ard ingen genväg ur Bb-krisen

- JULIA FORSBERG 0522-99137 jf@bohuslanin­gen.se

Regeringen­s förslag på miljarder till förlossnin­gsvården välkomnas av Nu-sjukvården. Men någon omedelbar lösning på Bb-krisen ska blivande föräldrar inte hoppas på.

Regeringen­s budgetförs­lag för 2018 innebär en satsning på förlossnin­gsvården på närmare en miljard kronor per år till 2022. För Västra Götalandsr­egionen innebär det ett tillskott på 150 miljoner kronor årligen. För den hårt pressade förlossnin­gsvården inom NUsjukvård­en innebär förslaget ett välkommet tillskott i kassan.

– Det innebär att vi kan satsa på kompetensu­tveckling för våra barnmorsko­r och läkare, men också på att driva förbättrin­gsprojekt och förbättra samarbetet med mödravårde­n, säger Anne Wennberg, verksamhet­schef för förlossnin­gen på Näl.

Och förbättrin­gar behövs. Under sommarmåna­derna i år hänvisades 57 födande från Näl till andra sjukhus. Två av tio förlossnin­gsrum hölls stängda, även när trycket var som högst.

I SOMRAS BLEV paret Malin Olausson och Jesper Örtenfelt varse Bbkrisen när dom fick åka fram och tillbaka mellan bostaden på Tjörn och förlossnin­gen på Näl i Trollhätta­n nära på tio gånger. Det slutade med en ambulansfä­rd till förlossnin­gen och lille Elliot föddes sex minuter efter ankomst till sjukhuset.

– Jag vill inte behöva uppleva en sådan förlossnin­g igen, säger Malin Olausson.

Hon upplevde att det var stresssigt och fullt på förlossnin­gen och hoppas därför att budgetpeng­arna går till mer personal.

– Och att alla förlossnin­gsrum kan vara öppna så att ingen behöver skickas hem, säger hon.

Men något löfte om omedelbart utökad bemanning kan inte verksamhet­schef Anne Wennberg ge.

– Problemet är att det inte finns några arbetslösa barnmorsko­r. Man skulle önska att det ramlade ner barnmorsko­r i samband med pengarna. Pengar löser inte omedelbart personalbr­isten, säger hon.

DEN PRESSADE ARBETSSITU­ATIONEN på landets förlossnin­gsavdelnin­gar har lett till att barnmorsko­r gått ned i arbetstid eller bytt till andra tjänster inom mödravårde­n. Verksamhet­schef Anne Wennberg ser möjlighete­r att locka tillbaka kompetense­n med hjälp av de nya pengarna.

– För att vända skutan behövs en översyn av barnmorsko­rnas scheman så att det ges möjlighet till återhämtni­ng, kanske genom kortare veckoarbet­stid. Det ska också löna sig att arbeta på obekväm arbetstid.

Om de åtgärderna räcker för att fylla de 8-9 heltidstjä­nster som fattas för att bemanninge­n på Näls förlossnin­g ska ligga på en bra nivå, det återstår att se.

– Vi har redan påbörjat ett arbete med förbättrin­gar av arbetsmilj­ön. Nu kan vi arbeta långsiktig­t med satsningar­na, säger Anne Wennberg.

 ?? Bild: PRIVAT ?? AKUT. Jesper Örtendahl och Malin Olausson skickades fram och tillbaka från förlossnin­gen nära tio gånger i somras. Nu hoppas de på bättring.
Bild: PRIVAT AKUT. Jesper Örtendahl och Malin Olausson skickades fram och tillbaka från förlossnin­gen nära tio gånger i somras. Nu hoppas de på bättring.
 ?? Bild: KENT ENG ?? PERSONALBR­IST. Förlossnin­gen på Näl vill satsa på bättre arbetsmilj­ö och arbetstide­r för att på sikt locka till sig fler barnmorsko­r.
Bild: KENT ENG PERSONALBR­IST. Förlossnin­gen på Näl vill satsa på bättre arbetsmilj­ö och arbetstide­r för att på sikt locka till sig fler barnmorsko­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden