Ttela

Klart att bygga på Ängshöken

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Överklagan hjälpte inte. Markoch miljödomst­olen dömer till fördel för kommunen och nu kan Leifab börja bygga nya hyreslägen­heter på Ängshöken.

Det är fem grannar på samma gata i området som överklagar kommunens detaljplan gällande Ängshöken. De vill att detaljplan­en ska upphävas.

De klagande har kämpat i flera år för att få kommunen och Leifab att ändra sina planer, men förgäves. Mark- och miljödomst­olens dom var troligen det sista hindret eftersom man inte har överklagat.

Men mark- och miljödomst­olen skriver i domen att ett genomföran­de av detaljplan­en inte kommer att innebära betydande olägenhete­r för de boende och finner inga skäl för ett upphävande.

De boende uttryckte särskilt oro för trafiksitu­ationen samt att det försvinner mycket grönyta i området. Men även för markförhål­landena med tanke på risken för skred och säkerheten.

MEN DET FICK inget gehör hos domstolen. Visserlige­n försvinner en stor del av grönytan och trafiksitu­ationen blir förändrad. Men domstolen skriver vidare att det i detaljplan­en har tagits hänsyn till de boendes hälsa och säkerhet i trafiksitu­ationen. Och att både länsstyrel­sen och SGI har gett klartecken gällande de geoteknisk­a förhålland­ena i marken sedan tidigare.

LEIFAB PLANERAR 22–25 lägenheter i området.

– Vi ligger lite lågt för tillfället med planerna för Ängshöken eftersom vi har så mycket annat att stå i. Men efter årsskiftet tror jag att vi kan sätta igång, säger Leifabs vd Lars Wijkmark.

 ?? Bild: JOACHIM FLODIN ?? LÄGENHETER. Här kan det byggas nya lägenheter efter domen i mark- och miljödomst­olen.
Bild: JOACHIM FLODIN LÄGENHETER. Här kan det byggas nya lägenheter efter domen i mark- och miljödomst­olen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden