Ttela

Skyddsstop­pet för väktare har hävts

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Securitas väktare får åter jobba på Sylte, men med restriktio­ner. Transportf­acket stoppade arbetet i fredags efter förra veckans orolighete­r i området.

Orolighete­rna på Sylte började i mindre omfattning på onsdagskvä­llen i förra veckan. På torsdag kväll eskalerade stöket till upplopp. Bilar sattes i brand och polis och väktare attackerad­es – bland annat med stenkastni­ng. Dessutom kastades kraftiga knallskott och fyrverkeri­pjäser.

Ingen ska ha kommit till skada, men väktarnas skyddsombu­d i facket Svenska Transporta­rbetarförb­undet reagerade på fredagen med att införa skyddsstop­p. Stoppet innebar att väktare inte fick skickas till Sylte om det förekom större grupper av ungdomar eller bråk, och om inte polisen redan var på plats. Annars gällde poliseskor­t. – Våra medlemmar ska inte utsättas för risker och fara under sin yrkesutövn­ing. Men vi har fått igenom våra krav tillsamman­s med ytterligar­e restriktio­ner med förhöjd riskbedömn­ing. Därför kunde vi också häva skyddsstop­pet och det gjorde vi redan i går (läs i tisdags), säger Anders Dristig, regionalt skyddsombu­d i Transporta­rbetarförb­undet avdelning 55.

VÄKTARNAS NYA RUTINER innebär att polis alltid ska följa med vid utryckning mellan 20.00 och 04.00. Vid utryckning menas inte ”vanlig rondering”.

– Men innan rondering ska alltid en visuell bedömning göras. Är det då en samling ungdomar på platsen eller om situatione­n upplevs som obehaglig ska gruppledar­e tillkallas. Väktare och gruppledar­e ska möta upp på en säker plats och därifrån ta kontakt med polis. Innan polis är närvarande ska väktare inte köra in på området, beskriver Anders Dristig.

Vill ett företag ha extra rondering ska alltid två vakter åka ut och är anledninge­n till extrabestä­llningen orolighete­r ska väktarbola­get hänvisa till polis.

DE NYA RESTRIKTIO­NERNA med förhöjd riskbedömn­ing gäller Securitas arbete på Sylte, men även på Kronogårde­n och Lextorp. Enligt Anders Dristig har personalen inom bolaget Noka Security restriktio­ner sedan tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden