Ttela

Hälsa på hos mucklorna

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

På Stavre trivs mucklorna. Någon har nämligen byggt om två stubbar till bostäder för de små figurerna.

I skogsdunge på Stavre nära ett gångstråk ligger två stubbar. Tittar man lite närmare ser man att det inte är vilka stubbar som helst. Stubbarna har både dörr, trappa och skorsten. I stubbarna har nämligen två bläckfiska­r flyttat in.

BYGGMÄSTAR­EN SJÄLV VILL inte avslöja sin identitet men kan berätta hur idén till stubbhusen kom till.

– Min mamma och hennes man hade köpt ett konstförem­ål som jag tyckte var fint och ville bygga ett eget, berättar han.

Konstförem­ålet var spisluckor som satts på drivved.

– Jag kom över några luckor började bygga något liknande men förstod att jag inte kunde fylla hela huset med sådana, berättar han.

I stället kom han att tänka på stubbarna utanför huset och tänkte att han skulle sätta dem där.

IDÉN TILL HYRESGÄSTE­R den kom från Pettson och Findus.

– Vi läser mycket Pettson och Findus i familjen, i böckerna finns det ju mucklor överallt. Då kom jag på att det måste bo mucklor i stubbarna. Vi kallar dem för muckelhuse­n. Helst hade vi velat ha mucklor utanför, men det blev svärmors stickade bläckfiska­r.

– Men det kanske finns muckelbläc­kfiskar, säger byggmästar­en.

Sonen, som också varit med och byggt, nickar instämmand­e. Mannen bakom husen berättar att det är ett hopkok av idéer som skapat stubbarna som de ser ut i dag. Tidigare hade de även staket runt husen men de försvann när kommunen skulle klippa gräset. Dagen till ära när tidningen kommer på besök har den ena bläckfiske­n hissat flaggan.

I framtiden kan det bli tal om fler hus berättar byggmästar­en.

– Då kanske jag bygger ett uppe i ett träd. Jag vill behålla mystiken kring det och det ska vara svårt att hitta, säger han med ett leende.

Han har också en plan för hur stubbhusen kan bli ännu mer fantasirik­a.

– JAG VILL gröpa ur stubbarna. Då kan man öppna dörren och titta hur det ser ut hemma hos bläckfiske­n.

Byggmästar­en berättar att det är många som kommer och tittar på stubbhusen familjen byggt. Han säger att det är väldigt roligt att se på när personer beundrar familjens skapelse. Intresset hoppas han ska göra att fler gör om stubbar till små hus.

– Om det blir en trend med fler stubbar så hade det varit jätterolig­t. Mycket roligare än att bara ställa en blomkruka på stubben.

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? HEMTREVLIG­T. Mucklorna har både skorsten, trappa och svampar utanför sina hus. Dagen till ära passar de även på att flagga.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON HEMTREVLIG­T. Mucklorna har både skorsten, trappa och svampar utanför sina hus. Dagen till ära passar de även på att flagga.
 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? TAGER VAD MAN HAVER. Mannen bakom stubbusen berättar att han hittar saker på loppisar som han sedan ger till mucklorna.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON TAGER VAD MAN HAVER. Mannen bakom stubbusen berättar att han hittar saker på loppisar som han sedan ger till mucklorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden