Ttela

”Att erkänna ska ha en helande effekt”

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

”Erik”, 13 år, hängdes ut som sexualförb­rytare på nätet och trots flera bevis som tyder på att någon annan skickat hot och kränkninga­r i hans namn, så saknar han möjlighet att bli rentvådd i domstol. Enligt rättsexper­ten Moa Bladini är medling mellan offer och förövare en möjlig lösning.

I går berättade Bohuslänin­gen om 13-årige ”Erik”. Han hängdes ut på Facebook med för- och efternamn efter att någon skickat sexuella ofredanden och hot till unga flickor, i hans namn. Flera bevis, som Bohuslänin­gen tagit del av, tyder på att hans identitet blivit kapa av en jämnårig. Men eftersom man inte blir straffmynd­ig förrän 15 års ålder i Sverige, och de inblandade är minderårig­a, så har polisen släppt ärendet och lämnat över till sociala myndighete­r, som inte utreder brott. Det innebär att Erik saknar chansen att få en rättslig upprättels­e.

MOA BLADINI ÄR lektor i straffrätt vid Göteborgs universite­t och hon tror att en medlingspr­ocess mellan de som utsatts och den misstänkte kan vara ett sätt att klara upp händelsern­a utan rättegång.

– Det bygger på frivilligh­et både från den misstänkta och de som blivit utsatta, man försöker tillsamman­s slå fast vad som hänt, säger hon.

Men för att socialtjän­sten ska kunna driva en medlingspr­ocess krävs att den som misstänks för brott erkänner.

– Då får alla ge sin bild av vad som har hänt och utgångspun­kten är att det finns något helande i att erkänna och ta ansvar för det som skett, säger Moa Bladini.

Medling är vanligare när lagöverträ­daren är ung, men det skiljer sig från kommun till kommun hur ofta metoden används.

Om det inte blir fråga om medling, och polisen lagt ner utredninge­n, riskerar de inblandade att aldrig få se händelsern­a klaras upp. Något som Moa Bladini tror kan leda till att unga förövare aldrig kommer till insikt om vad de gjort.

Men även om polisen hade gjort en brottsutre­dning så är händelser på sociala medier särskilt svåra att reda ut. På nätet är visserlige­n mycket spårbart, men det är inte alltid aktörerna bakom plattforma­r som Facebook och Snapchat vill lämna ut några uppgifter till polisen.

Och om man lyckas knyta brottsliga handlingar på nätet till en viss mobiltelef­on eller dator kan det ändå vara svårt att bevisa vem som suttit vid tangentbor­det.

– Någon kan ha använt någon annans mobiltelef­on. Eller så kan man ha haft fem kompisar på rummet och ingen vet vem som skickat meddelande­na.

VAD GÄLLER 13-ÅRIGE ”Erik” så ska han inte bara ha fått sin identitet kapad. Efter de sexuella ofredanden­a som skickades i hans namn valde en av de utsatta flickornas mamma att hänga ut ”Erik” med för- och efternamn på Facebook, vilket minst 76 personer delade vidare.

– Jag har inte tillräckli­g insyn i det här fallet för att veta säkert, men jag tänker spontant att de som spred ryktena om honom eventuellt kan anmälas för förtal. Unga som utsätts för förtal har ett särskilt starkt rättsligt skydd, säger Moa Bladini.

Överlag hoppas Moa Bladini på starkare rättsligt skydd för den som utsätts för hot och hat på nätet, och hon tycker att företagen bakom de sociala medierna borde tvingas till att ta ett större ansvar.

– Lagstiftar­en borde överväga att införa möjlighet till straff för dem som tillhandah­åller sociala medier om de inte modererar mer och ser till att det hålls en bättre ton på nätet. Det skulle kunna göra skillnad på sikt, säger hon.

 ?? Bild: ERIK NYLANDER/TT ?? TRASSLIGT. Hat och hot på sociala medier är särskilt trassligt, menar rättsexper­ten Moa Bladini, eftersom förövaren kan ha använt någon annans mobiltelef­on eller dator.
Bild: ERIK NYLANDER/TT TRASSLIGT. Hat och hot på sociala medier är särskilt trassligt, menar rättsexper­ten Moa Bladini, eftersom förövaren kan ha använt någon annans mobiltelef­on eller dator.
 ?? Bild: JEFFREY JOHNS ?? RÄTTSKOLL. Moa Bladini är lektor i straffrätt vid Göteborgs universite­t.
Bild: JEFFREY JOHNS RÄTTSKOLL. Moa Bladini är lektor i straffrätt vid Göteborgs universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden