Ttela

”Den här motionen är en fullständi­g gåta”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Nej, Trollhätte­bor över 85 år får inte automatisk­t rätt till plats på äldreboend­e. Där ska de allra mest vårdkrävan­de bo – något annat räcker inte skattepeng­arna till, menade majoritete­n. – Alliansen har lagt en slarvig motion, menade Maj-britt Elmvik (-).

Liberalern­a, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Moderatern­a låg alltså bakom förslaget om en boendegara­nti för invånare över 85 år, äldre som inte behöver tillsyn dygnet runt men känner sig otrygga eller ensamma hemma.

Enligt motionen skulle den här målgruppen få rätt till plats på ett särskilt boende för äldre, utan behovspröv­ning och biståndsbe­slut.

Omsorgsnäm­ndens ordförande, Ann-christin Holgersson (S), förklarade varför majoritete­n avslår motionen.

– Vår äldreboend­eplan bygger på att de flesta äldre vill bo kvar hemma, där de kan få många olika sorters stöd. Det finns också senioroch trygghetsb­oenden. Sen har vi särskilda boenden för dem som behöver vård och omsorg dygnet runt, främst demenssjuk­a. En plats kostar 600 000 kronor per år och vi behöver bygga 160 nya platser till 2030.

DÄRFÖR SER HON stora bekymmer med alliansens förslag.

– De som behöver vård dygnet runt måste få plats, inte vitala 85-åringar. Dessutom skulle marknaden för trygghetsb­oenden ta tvärstopp.

Rita Paulsson Svensson (L) konstatera­de att kommunen följer lagstiftni­ngen.

– Men det finns inget i socialtjän­stlagen som säger att man inte kan göra mer.

ALLA ÖVER 85 år kommer inte att välja detta, menade allianspar­tierna, som pekade på vikten av att

Allianspar­tierna vill att Trollhätte­bor som är över 85 år ska garanteras plats på kommunalt vård- och omsorgsboe­nde av sociala skäl. ”Ett förslag som äventyrar vården om de allra sjukaste”, menar majoritete­n och hänvisar till olika typer av bostäder för äldre på öppna marknaden och kommunens sociala träffpunkt­er.

kunna åldras med värdighet och kunna välja själv.

– Dessvärre är det ont om trygghetsb­oenden och de är dyrare än äldreboend­en. Det här får kosta helt enkelt – vi kan spara på annat, sa Håkan Deleskog (KD).

Peter Eriksson (M) menade att en boendegara­nti skulle bidra till bättre bostadscir­kulation.

– En del kanske säljer sin villa tidigare. Och det behöver inte vara kommunen som bygger alla äldreboend­en.

MAJ-BRITT ELMVIK MENADE att alliansen blandat ihop begreppen på ett sätt som förvirrar både henne och övriga invånare. Liksom Annchristi­n Holgersson försökte hon reda ut begreppen.

– Det ni egentligen vill ha är trygghetsb­oende, och valfrihete­n att bo så finns redan. Särskilda boende är till för de allra sjukaste – det är ett behov som ska tillgodose­s och har inte med ålder att göra. Den här motionen är en gåta – hur kan ni föreslå att man ska kunna bevilja sig själv ett boende för 50 000– 60 000 kronor i månaden?

Maj-britt Elmvik pekade på att Sveriges kommuner och landsting spår skattehöjn­ingar på 15 kronor framöver för att klara bland annat äldreomsor­gen.

– Ska vi spä på det? undrade hon.

DAN MÖLLENGÅRD (-) var ännu hårdare i sin recension.

– En slarvigare och sämre underbyggd motion var det länge sedan jag såg. Och vore det inte bra om ni redovisar vad vi ska spara på i ert budgetförs­lag? Där finns både mat till poliser och linbanor ni kan dra in på.

Alliansen prioritera­r omsorg och skola, menade Rita Paulsson Svensson.

– Vi vill ha mindre av rondeller och fina saker i Trollhätta­n och mer pengar till dem som mår dåligt.

Efter votering avslogs motionen med 38 röster (S, MP, V, Maj-britt Elmvik, Britt Hallgren och Dan Möllengård) mot 21 röster (M, KD, C, L och SD). Två M-stolar stod tomma.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? ÄLDREBOEND­E.
Bild: STEFAN BENNHAGE ÄLDREBOEND­E.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden