Ttela

”Brandfarli­g cellplast måste bort!”

- YVONNE OLSSON

– Cellplast ska inte användas i kommunala byggen! menar Dan Möllengård (-).

Bränder i hus där cellplast använts som isolerings­material kan få ett explosions­artat förlopp, påpekade Dan Möllengård i fullmäktig­e.

– Hur många kommunala och privata hus i Trollhätta­n är byggda med cellplast? Vad avser kommunen göra i frågan, kan vi exempelvis i bygglovspr­ocessen kräva att cellplast inte används?

Enligt Paul Åkerlund (S) var frågorna inte helt enkla att besvara.

– Vi kan inte förbjuda cellplast för det är tillåtet enligt byggnormen, men vi kontroller­ar att den används rätt. Det finns cellplast i hus i Trollhätta­n, dock inte av den typ som ledde till en explosions­artad brand i ett hyreshus i London.

Vad Paul Åkerlund vet har cellplast oftast använts i andra typer av Trollhätte­byggnader än bostäder. Av Dan Möllengård­s fråga framgår att nya högskolan är en sådan byggnad.

– I kvarteret Mars används bara mineralull, och jag vet att vårt fastighets­bolag diskuterar ett policybesl­ut om att inte använda cellplast. Men det är en kostnadsfr­åga också, sa Paul Åkerlund.

Dan Möllengård var besviken på svaren.

– Jag hade förväntat mig en inventerin­g av hus byggda med cellplast, de som bor i sådana hus kanske vill veta det. Och vi kan ta ett kommunalt beslut om att det vi själva bygger ska vara fritt från cellplats eller bara innehålla väldigt lite.

”De som bor i sådana hus kanske vill veta det”

DAN MÖLLENGÅRD (-)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden