Ttela

Lättare att klä sig med rätt mått

KONSUMENT: NYA STORLEKARN­A SKA GÄLLA I HELA EUROPA

- LENA STRÖMBERG 031-62 41 64 lena.stromberg@gp.se

Snart är det slut på 19 års kaos bland klädstorle­karna och du kommer att kunna klä dig med rätt mått i hela Europa. Samma storlek ska gälla överallt. Vi kan berätta hur det blir.

Centimeter eller inch, inte ens måttenhete­n har varit enhetligt. I dag är kläder märkta på olika sätt, inte bara mellan olika länder, utan också för att olika klädmärken använt sig av olika måttabelle­r i sina beställnin­gar.

Det är därför en byxa i samma storlek varit för liten i en butik och för stor i en annan.

I 19 år har kaoset pågått. Alla har hållit på sina storlekssy­stem och tyckt att det varit logiskt. En italiensk damstorlek 44 har motsvarat en svensk storlek 38, på ett ungefär, och 12 i Storbritan­nien.

MEN NU SKA det vara slut på det och bli lättare att handla inom hela EU. Med Sverige i ledningen har det nya storlekssy­stemet till slut blivit klart att användas.

– Det är ett logiskt system, där man ska kunna mäta sig själv och få sin storlek, säger Mikael Sandström från Svensk Handel stil, som sitter på den europeiska ordförande­stolen.

En topp för en tjej ska utgå från bystmåttet. Mäter du 86-90 heter storleken 88 som passar för dig.

FÖR BYXOR, KJOL och shorts är det stussen som avgör storleksmä­rkningen. Alla mått har intervalle­r med några centimeter och mäter du 94-98 runt höfterna heter storleken 96. Men byxstorlek­en kan också heta 96/168/72 med frivilliga tillägg för dina mått för längd och midja.

– Det är exempelvis om företaget vill förmedla att det har extra långa byxor. Då tas kroppsläng­den med i storleksan­givelsen, säger Lotta Silow, Size & fit co-ordinating manager på Kapp-ahl.

Hela syftet med nyordninge­n är att konsumente­rna lättare ska hitta sin storlek genom att veta vad den betyder. Det räcker med ett måttband för att hitta rätt storlek i klädbutike­n.

– Det ska bli tydligt för både kund och företag. Som kund är man nu inte så medveten om vilka mått man har, utan har bara köpt en storlek. Vi har inte hittat på fler storlekar, utan de som finns kommer bara att översättas till det nya systemet, säger hon.

DÄREMOT KAN DU inte som nu gå in i butik och köpa samma storlek oavsett plaggtyp. En dagens svensk perfekt 38:a kommer att behöva en 88:a upptill och en 96:a nedtill. Fast de allra flesta har redan minst två storlekar att hålla ordning på, om man inte ser ut som en provdocka,

– Få har ju ändå samma storlek upptill som nedtill, poängterar Lotta Silow.

Lotta Silow tillsamman­s med Christina Kalbo är experterna ”som sitter på enormt mycket kunskap om storlekar”, enligt Mikael Sandström:

– Det är de som har drivit på, haft de praktiska lösningarn­a och ett starkt inflytande. Jag har bara sytt ihop det!

FRÅN OCH MED nästa år är standarden klar att användas och sedan kommer du som konsument att kunna se de nya storlekarn­a i butik.

Fast det blir dubbelmärk­ta kläder under många år framöver bland dem som väljer att omfattas av systemet. För det är frivilligt.

– Dessvärre. Men det är ingen vits med ett storlekssy­stem som inte används. Så det är ett stort implemente­ringsarbet­e vi har framför oss. Det är viktigt att de stora företagen anammar detta nu, så kommer de andra att ta efter, säger Mikael Sandström.

EN SVENSK SPEGELGRUP­P för standardis­ering med flera företag represente­rade jobbar för hur det ska ske på bred front.

I december fattas det formella beslutet i CEN:S tekniska kommitté, European Committee for Standardiz­ation.

 ?? Bild: GP OCH MOSTPHOTOS ?? PROVRUMSÅN­GEST. Nu ska det bli enklare att välja kläder till provhytt och att beställa online med ett standardis­erat system i Europa som utgår från kroppsmått.
Bild: GP OCH MOSTPHOTOS PROVRUMSÅN­GEST. Nu ska det bli enklare att välja kläder till provhytt och att beställa online med ett standardis­erat system i Europa som utgår från kroppsmått.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden