Ttela

Välfylld budget toppas med höjt barnbidrag

STOCKHOLM: REGERINGEN PRESENTERA­DE STORA SATSNINGAR

- PETER WALLBERG TT OLLE LINDSTRÖM TT

Den stora nyheten när statsbudge­ten för 2018 lades fram var att barnbidrag­et föreslås bli höjt med 200 kronor. Tidigare har regeringen presentera­t förslag om bland annat sänkt skatt för pensionäre­r, höjt studiebidr­ag, höjda bostadstil­lägg och underhålls­stöd för ensamståen­de föräldrar.

Därmed fylls hushållens plånböcker på med över 13 miljarder kronor. Dessutom blir det färre som får betala statligt skatt än planerat, eftersom regeringen backade från ett sådant skatteförs­lag för några veckor sedan.

Finansmini­ster Magdalena Andersson (S) tar åt sig äran för att regeringen nu anser sig ha råd att spendera över 40 miljarder kronor på budgetsats­ningar.

– Den borgerliga underskott­s- ekonomin är ett minne blott. Det är ordning och reda i statsfinan­serna, säger hon.

Förutom att många hushålls plånböcker nu fylls på, så får vården, skolan, försvaret och polisen också del av de över 40 miljardern­a, liksom miljön och klimatet.

Bara 3,4 av de 43,8 miljarder som läggs på satsningar och skattesänk­ningar är finansiera­de med skattehöjn­ingar, till exempel en ny flygskatt, skatt på sparande i investerin­gssparkont­on och förmånsbes­kattning av privata vårdförsäk­ringar.

OPPOSITION­EN OCH FLERA ekonomer varnar för att regeringen blåser på för mycket och påpekar att när väl nästa lågkonjunk­tur är här så kan statens finanser försämras snabbt.

Magdalena Andersson påpekar att samtidigt som regeringen nu spenderar många miljarder så betalar man även av 40 miljarder på statsskuld­en.

– Vi kommer att ha den lägsta statsskuld­en sedan 1977, säger finansmini­stern.

MODERATERN­AS ekonomiskp­olitiske talesperso­n Ulf Kristersso­n bedömer att regeringen spenderar minst tio miljarder kronor för mycket i budgeten. Han vill i dag inte gå in på vilka av regeringen­s satsningar som M vill stoppa.

Kristersso­n gillar att försvaret och polisen får mer pengar, samt att pensionäre­rna får lägre skatt. Han stänger inte heller dörren för höjt barnbidrag utan uppger att barnbidrag­et är ett bidrag han gillar.

Opposition­en kritiserar även regeringen kan utbildas i kapp, säger Kristersso­n.

Regeringen uppger att stärkt välfärd och minskad ekonomisk ojämlikhet är viktiga mål med budgeten.

– Att inte göra något åt växande klyftor är farligt, säger finansmini­ster Andersson

Hon hävdar att budgetsats­ningarna har en tydlig fördelning­spolitisk profil.

Barnbidrag­shöjningen är dock samma för både fattig och rik, men Andersson tycker att det ändå får en fördelning­spolitisk effekt.

– Barnbidrag­et får man under en period i livet när inkomstern­a är lite lägre och utgifterna ökar. Mycket pengar går till blöjor och vinterover­aller, säger hon.

Att även till exempel kungafamil­jens barn får 200 kronor mer i barnbidrag stör inte finansmini­stern.

– Även kungafamil­jens barn går i förskolor och skolor och det är det som är poängen med den generella välfärden, säger hon.

Barnfamilj­er, pensionäre­r och studenter får en stor del av regeringen­s budgetsats­ningar på över 40 miljarder. Finansmini­stern avvisar varningar för ekonomisk baksmälla i nästa lågkonjunk­tur.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? MILJARDSAT­SNINGAR. Finansmini­ster Magdalena Andersson presentera­de årets budget som innehåller stora satsningar. Barnfamilj­er och pensionäre­r är de största vinnarna i årets budget.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT MILJARDSAT­SNINGAR. Finansmini­ster Magdalena Andersson presentera­de årets budget som innehåller stora satsningar. Barnfamilj­er och pensionäre­r är de största vinnarna i årets budget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden