Ttela

Ekonomer kritiserar budget: ”feltajmad”

- TT

Ekonomin går urstarkt och regeringen räknar med rejält fallande arbetslösh­et. Men den välsockrad­e budgeten är feltajmad och inriktad på fel saker, kritiserar ekonomerna. Risken ökar för större bakslag.

Svensk ekonomi går på högvarv. Regeringen spår liksom flertalet andra bedömare att Bnp-tillväxten i Sverige landar runt tre procent i år. Kommande år avtar takten, enligt regeringen­s bedömning. Ekonomerna ser en uppenbar risk för bakslag längre fram med att lägga en så expansiv budget när ekonomin redan på vissa håll är överhettad.

Helt feltajmad, anser Nordeas chefsanaly­tiker Torbjörn Isaksson.

– Det här förstärker svängninga­rna i ekonomin, säger han och varnar för ökad fallhöjd när ekonomin väl tappar farten.

SEB:S prognosche­f Håkan Frisén märker att det är val nästa år.

– Det är en typisk valbudget med stora satsningar på sådant som är tydligt inriktat mot valet, som höjt barnbidrag, sänkt pensionärs­skatt och även att man höjer taket i sjukförsäk­ringen inriktar sig på en viss typ av väljare.

Håkan Frisén säger också att det finns ökade poster som de flesta är överens om, som exempelvis pengar till kommuner, polis och försvar.

– Men det finns en debatt om det är för sent i konjunktur­cykeln, det hade varit bättre om det här hade kommit tidigare i konjunktur­en.

EKONOMERNA SAKNAR OCKSÅ reformer som tar sikte på den allt större jobbklyfta­n på arbetsmark­naden, mellan inrikes och utrikes födda. Det verkar finnas en ”fortsatt beslutsför­lamning i viktiga frågor”, främst då det gäller att minska trösklarna för utomeurope­iskt födda att komma in på arbetsmark­naden, enligt Frisén.

– Dessutom saknas grepp inom skatte- och bostadspol­itiken, säger Håkan Frisén.

Regeringen­s bedömning är att arbetslösh­eten väntas falla kraftigt nästa år, från 6,6 procent i år till 5,9 procent nästa år, där den bedöms ligga kvar kommande år.

MEN FÅ BEDÖMARE, knappt ens regeringen, tror att målet om att ha EU:S lägsta arbetslösh­et nås till 2020.

– Jag tror inte att man når EU:S lägsta arbetslösh­et. Man behöver göra en annan typ av reformer för att få de som står längst i från arbetsmark­naden att komma in, säger Swedbanks chefsekono­m Anna Breman.

Statliga Konjunktur­institutet (KI) tror inte heller att nedgången i arbetslösh­eten blir så stor som regeringen säger. Dessutom tror KI att effekterna av åtgärderna kan dröja längre än vad regeringen tror.

– Man ska ju hitta nya lärare och en organisati­on för det. När vi räknar på det så är effekterna osäkra, säger KI:S prognosche­f Ylva Hedén Westerdahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden