Ttela

Merkels val påverkar EU:S framtid

- WIKTOR NUMMELIN TT

Tyskland lär återigen välja Angela Merkel. Men vem hon sedan väljer att regera med kommer att få stor betydelse för både landets och hela EU:S närmaste framtid.

Gissningar­na har hittills mest pekat på att liberala Fridemokra­terna (FDP) återkommer till både förbundsda­gen och regeringen efter valet på söndag.

Om partiledar­en Christian Lindner och hans parti tar plats vid sidan om förbundska­nsler Angela Merkels CDU/CSU lär tungt fokus ligga på ekonomisk ordning och reda.

– De har en ganska strikt tradition när det gäller euron. Det skulle kunna betyda en starkare position för marknadsdi­sciplin och åtstramnin­gar, konstatera­r statsvetar­en Isabell Hoffmann på tyska tankesmedj­an Bertelsman­n-stiftung.

FDP HAR UTTALAT tydlig skepsis mot planer på en eurozonsbu­dget eller större ekonomiska överföring­ar mellan euroländer­na. Jämfört med tidigare har partiet också rört sig mot en betydligt mer restriktiv syn på invandring.

– När det gäller migrations­politiken så har FDP aldrig varit så konservati­vt som man är i dag under Lindner, säger en tidigare partitjäns­teman till nyhetssajt­en Politico Europe.

Samtidigt är det långt ifrån givet att det räcker med CDU/CSU och FDP för att nå en majoritet. Om inte kan mycket väl De gröna också behöva ta plats i regeringen. I så fall lär partierna i ett Eu-perspektiv mer ta ut varandra.

– De gröna har en väldigt proeuropei­sk och reforminri­ktad politik. Så det skulle bli en motvikt, tror Hoffmann.

EN GIVEN MÖJLIGHET är även att den stora koalitione­n mellan CDU/CSU och socialdemo­kratiska SPD fortsätter.

För SPD är dock valet svårt. I regeringen får man igenom en hel del av sin politik, men tappar samtidigt stadigt i väljarstöd. Möjligen är det bättre att satsa på opposition­spolitik både i Tyskland och inom EU. Ett fortsatt samarbete med kristdemok­raterna lämnar dessutom opposition­sfältet i princip öppet för tydligt EU- och invandring­sfientliga Alternativ för Tyskland (AFD).

– Partistrat­egiskt vore det kanske bättre att gå i opposition. För AFD vore det en dröm med en fortsatt stor koalition så man kan säga ”se på den här stora kartellen som bestämmer allt”, säger Isabell Hoffmann.

 ?? Bild: MARKUS SCHREIBER ?? ANGELA MERKEL.
Bild: MARKUS SCHREIBER ANGELA MERKEL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden