Ttela

Löfven i samtal med Trump om Nordkoreak­risen

- TINA MAGNERGÅRD BJERS TT

Statsminis­ter Stefan Löfven tog upp Nordkoreak­risen med USA:S president Donald Trump när de två träffades personlige­n för första gången. Samtalet ägde rum bara timmar efter att Trump hotat ”totalförst­öra” Nordkorea.

De båda möttes på den mottagning som Trump gav för Fn-ländernas stats- och regeringsc­hefer på ett hotell på Manhattan. Vad som hade kunnat stanna vid ett handslag och ett par artigheter blev ett samtal på några minuter. Statsminis­tern tog upp Nordkorea och underströk vikten av att hitta en diplomatis­k väg ur krisen. Han lyfte också Sveriges möjlighete­r och vilja att bidra till en lösning.

Trump ska ha sagt att han var öppen för inspel från Sverige – som är invald medlem i FN:S säkerhetsr­åd och dessutom har en diplomatis­k relation med Nordkorea.

Det hela beskrivs som ett samtal i god ton.

Tidigare på dagen chockerade USA:S president världen genom att från talarstole­n i FN:S generalför­samling varna för att USA kommer att tvingas ”totalförst­öra” Nordkorea om inte Pyongyang backar från sina kärnvapena­mbitioner.

Löfven, som är i New York för FN:S högnivåvec­ka, tog även upp Sveriges vilja att bidra till avspänning efter Pyongyangs upprepade robotteste­r med FN:S generalsek­reterare António Guterres tidigare i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden