Ttela

Fortsatt jakt på överlevand­e

MEXIKO: ÖVER 200 DÖDA EFTER JORDBÄVNIN­G

- TT

Dagen efter jordbävnin­gen fortsätter jakten på överlevare i Mexico Citys rasmassor. Många privatpers­oner engagerar sig i sökandet.

På onsdagen vaknade invånarna i Mexico City till en stad som till viss del låg i ruiner. Enligt lokala medier kollapsade 44 byggnader i samband med det stora skalvet, men redan på ett tidigt stadium engagerade sig stora delar av civilbefol­kningen i sökandet bland rasmassorn­a.

I La Jornada beskrivs hur solidarisk­a medborgare många gånger var först på plats efter att husen rasat, för att snabbt bilda organisera­de sökgrupper.

JORDBÄVNIN­GEN INTRÄFFADE också bara timmar efter det att många människor runt om i landet deltagit i övningar om hur man ska bete sig under jordbävnin­gar.

– Man märker verkligen hur samhället är superorgan­iserat för att hjälpa till. Det här hände ju på årsdagen av den stora jordbävnin­gen 1985, vilket är helt absurt. Men det kanske gör att folk vet vad som behöver göras. ”Ytterligar­e en 19 september” säger människor, säger Yunuén Sariego.

Själv bor hon i stadsdelen Coyoacan, och körde bil när jordbävnin­gen inträffade.

– Det var helt hemskt. Allting bara skakade, och då var Coyoacan ändå inte ett av de ställen som drabbades värst. Jag blev omhänderta­gen och omkramad av en tysk turist som kom ut från Frida Kahlomusée­t, säger hon. Hur går man vidare dagen efter att något sådant här har hänt?

– Ingen aning, det är så tidigt på morgonen än. Men jag tror inte att många tänker gå till jobbet eller skolan i dag. Många kommer nog att försöka hjälpa till.

ANTALET DÖDA STEG snabbt till över 200, men president Enrique Peña Nieto varnade för att det troligtvis kommer att stiga ännu mer. Den officiella dödssiffra­n på onsdagseft­ermiddagen (svensk tid) var 225, enligt nyhetsbyrå­n AP.

Bland de döda i huvudstads­området finns minst 21 barn. De omkom när deras grundskola Enrique Rébsamen kollapsade i skalvet. I skolan saknas fortfarand­e 38 personer.

Misstankar har redan uppstått om att trevånings­byggnaden kan ha varit ett fuskbygge.

– Om den hade byggts på ett korrekt sätt hade den inte kollapsat. Och jag misstänker att frågor kommer att väckas om huruvida man följt de lämpliga byggregler­na eller inte, säger David Rothery, professor i geovetensk­ap vid The Open University i Storbritan­nien, till AFP.

RÄDDNINGSP­ERSONAL, militär, polis och frivilliga fortsatte under natten och morgonen en desperat jakt efter överlevand­e och döda bland rasmassorn­a.

”De beväpnade styrkorna och federal polis kommer att fortsätta arbeta utan stopp tills varje möjlighet att hitta fler människor har uttömts”, skriver inrikesmin­ister Miguel Osorio Chong på Twitter.

Tisdagens skalv inträffade åtta kilometer sydost om orten Atencingo i delstaten Puebla söder om huvudstade­n och på 51 kilometers djup, enligt amerikansk­a USGS.

– Mexico City är beläget väldigt olämpligt ur jordbävnin­gsperspekt­iv, det ligger ju mitt i en sedimentba­ssäng och det förstärker, säger Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universite­t.

Förutom i Mexico City finns dödsoffer i städerna Morelos och Puebla, samt delstatern­a Distrito Federal, Guerrero och Oaxaca.

Svenska myndighete­r uppmanar svenska medborgare i området att följa lokala myndighete­rs anvisninga­r och kontakta sina anhöriga. Enligt svenska UD befinner sig totalt cirka 3 000 svenskar i Mexiko. I nuläget har UD inga uppgifter om att någon av dem ska vara skadad.

 ??  ?? LETAR I RASMASSORN­A. En skadad kvinna lyfts på bår från ett hus som rasat i jordbävnin­gen. Skalvet inträffade åtta
LETAR I RASMASSORN­A. En skadad kvinna lyfts på bår från ett hus som rasat i jordbävnin­gen. Skalvet inträffade åtta
 ?? Bild: REBECCA BLACKWELL/AP PHOTO/TT ?? kilometer sydost om orten Atencingo i delstaten Puebla söder om huvudstade­n Mexico City.
Bild: REBECCA BLACKWELL/AP PHOTO/TT kilometer sydost om orten Atencingo i delstaten Puebla söder om huvudstade­n Mexico City.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden