Ttela

Hallå där! Janne Aronsson

-

Bada varje dag i ett år, det ska Janne Aronsson i Trollhätta­n göra. Hittills har han kommit halvvägs. Hur kom du på idén? – Jag hade lyssnat på ett reportage i P1 om vinterbad. Egentligen är jag ganska frusen och gillar inte att bada, men det verkade spännande. Det här är ju ingenting jag hittat på utan det finns ju mycket forskning bland annat finsk forskning som visar på att det är nyttigt med vinterbad.

Vart har du hunnit bada? – Man rör ju på sig bland annat med jobbet. Så jag har badat på flera ställen, Vättern, Vänern, Öresjö, Klarälven och Åresjön. Vissa säger ju att de inte badar om de är under 20 grader, men nu tycker jag nästan 18 grader är varmt.

Känns det som du mår bättre? – Jag har blivit piggare på något vis, uppfriskad. Det känns ungefär som en tio koppar kaffe effekt. Några har sagt att jag borde ha gjort en hälsokontr­oll innan och efter, men jag har inte hunnit, vi får se om jag gör det.

Kommer du fullfölja det? – Det kommer ju komma kalla vinterdaga­r som i februari, men det tänker jag inte på nu. Jag tar det allt eftersom.

Vilket är ditt bästa bad? – Det är i Öresjö, tidigt på morgonen, det är dimmigt men vattnet är alldeles klart så man kan se botten. Det är lite speciellt.

Man kan ju följa dig på Instagram? – Ja, då sätter man lite press på sig själv att fullfölja det.

* I fredags tog Janne Aronsson sitt 106:e dopp i Öresjö, då var det 15 grader i vattnet. Att bada i kyla är bra eftersom det stressar kroppen. Oavsett om du badar som nyårstradi­tion eller för att visa dig på styva linan, visar finsk forskning att det är nyttigt. Vinterbad ökar det allmänna välbefinna­ndet. Studien visade att till en början syntes inga signifikan­ta skillnad varken vad gällde humör eller sjukdomar. Men under tid minskade både spänningar, trötthet, dåligt minne och humör betydligt. * Hemma står badväskan packad och väntar - varje dag. Baden dokumenter­ar Janne Aronsson i sociala medier under hashtaggen #jannebadar.

 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden