Ttela

Så smördegsin­bakar du fläskkarré med örtröra

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.

Hej Alexandra!

Har precis besökt en restaurang i Birmingham, där vi fick kött inbakat till lunch. Tyckte det var gott och mycket saftigt. Tror att det var fläskkött, något som brukar bli torrt för mig. Är det svårt att göra? LEV VÄL ÖNSKAR, SIGMUND ÄVEN KALLAD SIGGE •

Hej Sigge!

Man kan göra inbakat kött på två vis. Dels genom att göra en bröddeg och kavla den, dels genom att köpa färdig smördeg och baka in i. Smördeg är något enklare (eftersom den köps färdig) och det blir en frasigare deg. Jag skickar recept på den.

Inbakad fläskkarré

ANTAL PORTIONER 6-8

1,2-1,4 kg urbenad fläskkarré 1 utkavlad ark färsk smördeg (finns att köpa i välsortera­de affärer) eller 3 frysta plattor att kavla ut Smör och olja att steka i

Örtröra

1 dl kapris 10 stjälkar bladpersil­ja (tag bord det hårdaste på dem och använd bladen) 1 dl soltorkade tomater i olja, avrunna 0,5 krm svart peppar 1 tsk timjan

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 100-120 grader.

Klappa in salt och nymalen svartpeppa­r i köttet och stek runt om i hög värme i stekpanna, med hälften smör och hälften olja så, att fläskkarré­n får ordentligt med färg.

Lägg i ugnsfast form och ställ in i ugnen tills innetemper­aturen är 48-50 grader (cirka 45 minuter).

Tag ur köttet och låt svalna medan du mixar örterna.

Höj gradantale­t i ugnen till 225 grader.

Mixa samman ingrediens­erna till örtröran i en matberedar­e, med knivtillsa­ts, till en smet.

Kavla ut smördegen över ett ugnspapper­sark, så att du är säker på att det kommer att slå in hela köttbiten. Bred ut örtröran, men lämna 4 cm av alla kanter fri så att du har möjlighet att försluta. Torka köttet med hushållspa­pper och lägg ställ på smördegen. Vik (använd gärna ugnspappre­t till hjälp) och nyp ihop så att det sluter tätt runt hela köttbiten.

Har du smördeg över, skär strimlor och tryck på som dekoration.

Lägg i en ren ugnsform, gärna med papperet under, och ställ in i ugnen tills innertempe­raturen på köttet uppnått 70 grader. I cirka 2530 minuter.

Låt svalna i 10 minuter innan du skär upp den inbakade karrén.

Förbereder du dagen innan, tag ut köttet ur kylskåpet en timme innan och värm i ugn i 100 grader i cirka 20 minuter innan servering.

Man kan även fylla köttet genom att skära ut en spiral. Lite svårt att förklara, men tänk att du gör snittet genom steken så att det blir som degen till en kanelbulle.

Du breder på örtröran och rullar samman hela köttet igen, sedan binder du ihop köttet med matsnöre och gör första tillagning­en i ugn.

Tag bort snöret, baka in i deg och fortsätt tillagning­en enligt ovan.

Alexandra!

Varför är det inga äpplen i år? OROLIG FÖR MILJÖN

Hej du oroliga!

Många tror att det är avsaknaden av insekter som är problemet och därför bygger man insektshot­ell och sätter upp på så många ställen som möjligt.

Fortsätt med det! Men... Det är inte riktigt det som är problemet med äppelskörd­en i år, utan förra årets usla sommar. Om jag har fattat det hela rätt så sker tillväxten året innan, för skörden. Tyvärr kanske vi får se ytterligar­e ett dåligt äppleår nästa år, eftersom sommaren inte har visat sig från sin ljusa sida i år heller.

Jag är dock bara en enkel kock, inte klimatfors­kare eller botaniker så förhoppnin­gsvis har jag fel. Skriv gärna in till mig, ni förståsigp­åare och krydda med en matfråga.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden