Ttela

TRÄNAS AV MÄSTARE

GYMNASTIK: FRAMGÅNGSR­IKA GYMNASTER PÅ PLATS I VÄNERSBORG

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

Aerobic gymnastics är en relativt liten sport i Sverige och en av de minsta discpliner­na inom svensk gymnastik. Men man jobbar med att få sporten att växa och hos Vänersborg­s GF har man precis startat sin första grupp. Första träningen var i helgen och leddes av ingen mindre än den fyrfaldiga världsmäst­arinnan Corina Oana Constatin från Rumänien.

– Jag tänkte att det skulle vara roligt att starta en grupp för här i Sverige är det en liten sport. Jag tror att det här kommer bli bra, kanske kan vi bli bland de bästa, säger hon.

Att Corina överhuvudt­aget ens befinner sig i Sverige och i Vänersborg kan man tacka hennes pojkvän Marius Gavriloaie för. Eller kanske Vänersborg­s GF. Marius anställdes nämligen som huvudträna­re på heltid, som första tränare någonsin, av VGF för ett år sedan.

– Jag fick frågan och tänkte att jag ville testa. Vi funderade lite på det innan jag tackade ja för det är ett stort steg, men vi tänkte att det var en bra möjlighet för mig, säger 25-årige Marius Gavriloaie.

Så han tackade ja och flyttade till Sverige och Vänersborg. Ett land och en stad han inte visste något om alls.

– Jag var orolig för att jag inte skulle få några vänner och att jag skulle vara ensam, men alla har varit väldigt öppna. Vi har träffat människor här som vi har blivit väldigt bra vänner med, säger han.

Sedan dess har Marius jobbat med föreningen­s gymnaster sex dagar i veckan, och nyligen fick han sitt kontrakt förlängt till juni nästa år.

– Jag vet att den här klubben är en av de bästa i regionen och jag försöker hålla uppe den nivån, och göra dem ännu bättre.

NÄR MARIUS FLYTTADE blev Corina kvar i Rumänien eftersom hon vid den tiden fortfarand­e själv var aktiv. Men efter VM förra året bestämde hon sig för att lägga av och flyttade efter Marius, som även han har ett Vm-guld i aerobic gymnastics, till Sverige.

– Vi gillar att vara här, men i början var det lite svårt. Och ibland känns det som att vi behöver mer tid för det är väldigt stor skillnad mellan våra länder, säger Corina och Marius fyller i.

– Det skiljer sig i hur tränaren jobbar med sina gymnaster. Här måste man vara mer positiv i sitt ledarskap. På ett sätt är det mycket bättre här, men på vissa sätt är Rumänien bättre. Så en blandning mellan de båda tror vi är ett bra system.

Hon har fem Em-guld och fyra Vm-guld. Nu har Corina Oana Constantin startat upp Vänersborg­s gymnastikf­örenings första träningsgr­upp för aerobic gymnastics.

VAD SOM HÄNDER nästa år när Marius konktrakt går ut vet de inte.

– Vi tar det steg för steg. Vi stannar det här året och efter det så får vi se vad vi har för erbjudande­n och bestämmer utifrån det. Vi vill gärna bli bra tränare och förhoppnin­gsvis på en hög nivå i framtiden. Det här är en bra start på den resan, säger Corina.

 ?? Bild: JOHANNA JOSEPHSSON ?? VÄRLDSKÄND­A. Marius Gavriloaie och Corina Oana Constantin, båda framståend­e gymnaster från Rumänien, tränar numera gymnastern­a i Vänersborg­s gymnastikf­örening.
Bild: JOHANNA JOSEPHSSON VÄRLDSKÄND­A. Marius Gavriloaie och Corina Oana Constantin, båda framståend­e gymnaster från Rumänien, tränar numera gymnastern­a i Vänersborg­s gymnastikf­örening.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden