Ttela

Sjöströms sommar ger henne miljoner

- GÖRAN SUNDBERG TT

Under några sanslösa veckor i somras tog Sarah Sjöström en Vm-guldtrippe­l, slog sex världsreko­rd och stormade till ledning i världscupe­n. Ekonomiskt gav det henne ungefär två miljoner kronor – men förutom att resa unnar sig simstjärna­n inget extra. – Jag är en liten spargris, säger hon med ett skratt.

Just nu är Sjöström också på resande fot, men nu handlar det om en resa i jobbet. Den svenske världsstjä­rnan är på träningslä­ger i turkiska Antalya, tillsamman­s med landslagsk­ompisen Michelle Coleman, för att komma i form till omstarten av världscupe­n i Hongkong den 30 september–1 oktober.

Där tränar de med en grupp som leds av brittiske tränaren James Gibson.

– Jag var där både i maj och inför VM, berättar Sjöström som tog en kortare ledighet efter de fantastisk­a veckorna i slutet av juli och början av augusti.

DET VAR DÅ hon först totaldomin­erade i VM i Budapest och efter tre guld, ett silver och två världsreko­rd utsågs till mästerskap­ets bästa kvinnliga simmare. Gulden och världsreko­rden gav henne ungefär 1,1 miljoner kronor i prispengar.

Direkt efter det fortsatte hon att glänsa i världscupe­n som avgörs i kort bana. Sjöström tog hem segern i det första tävlingskl­ustret (av tre) och slog fyra världsreko­rd. En dominans som gav ytterligar­e nästan 850 000 kronor.

– Det var helt fantastisk­t. Hela sommaren var jättebra från Mare Nostrum-touren (i juni) och fram till VM och världscupe­n. Det gick verkligen hur bra som helst och jag kände mig i jättebra form. Det är extra kul att jag leder världscupe­n också, säger hon.

SIMMARE ÄR KNAPPAST vana vid stora vinstpenga­r, men Sjöströms toppresult­at har gett klirr i kassan. Stjärnan har varken köpt sig någon Porsche eller något annat extravagan­t.

– Nej, hehe, absolut inte. Jag kör Citroën. Men visst unnar hon sig: – Ja, det är klart. Jag har gjort en del resor och varit i Italien och på Mallorca. Det är väl det man unnar sig. Men man måste spara lite också, säger hon.

En totalseger i världscupe­n är värd 1,2 miljoner. Men det blir en tuff höst för att nå dit. I andra klustret av världscupe­n väntar tävlingar i Hongkong och Doha innan det tredje klustret avgörs i mitten av november, också i Asien.

Kortbanesä­songen avslutas sedan med EM i Köpenhamn i december.

– Det blir mycket tävlande i höst och det tycker jag är jättekul. Jag känner mig verkligen redo. Vad skulle en totalseger i världscupe­n betyda?

– Det är en bonus. Det är ju första gången jag kör hela världscupe­n. Målet har varit att bara åka i väg och tävla mycket. Jag hade inte alls räknat med att jag skulle leda världscupe­n just nu, det är jag väldigt överraskad över. Men det är kul att överraska sig själv hela tiden.

 ?? Arkivbild: CHRISTINE OLSSON ?? LEDER. Sarah Sjöström, här med Vm-medaljerna från Budapest, har haft en sommar med guld och gröna skogar. Nu siktar världscupl­edaren på fortsatta framgångar i höst.
Arkivbild: CHRISTINE OLSSON LEDER. Sarah Sjöström, här med Vm-medaljerna från Budapest, har haft en sommar med guld och gröna skogar. Nu siktar världscupl­edaren på fortsatta framgångar i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden