Ttela

RF saknar satsning på motion för elever

- ERIC HILMERSSON 031-62 40 52 eric.hilmersson@gp.se

I regeringen­s budget uppfylls löftet om 19 miljoner i ökat stöd till idrotten. Men Riksidrott­sförbundet­s ordförande saknar en satsning på att få skolelever att röra på sig. – Det är en besvikelse, säger Björn Eriksson.

När regeringen på onsdagen släppte sin budgetprop­osition för 2018 så står det klart att det totala stödet till idrotten blir 1 954 miljoner kronor – vilket är en ökning med 19 miljoner.

– Det var vad som hade sagts och vad vi hoppades på, så där är vi nöjda att regeringen uppfyller sitt löfte, säger Eriksson.

Han gläds också att det stöd som de senaste åren på 64 miljoner riktats mot nyanlända permanenta­s och blir en fast post i budgeten. Efter att flyktingvå­gen från 2015 kraftigt minskat är förhoppnin­gen att de pengarna mer kan användas till integratio­n än till att sysselsätt­a och hjälpa asylsökand­e i väntan på besked om uppehållst­illstånd.

MEN RIKSIDROTT­SFÖRBUNDET riktar också kritik mot regeringen. För i våras gick man ut med ett beslut om att försöka öka skolelever­s rörelse i skolan. Bland annat genom fler idrottstim­mar på schemat, men även genom motion i samarbete med idrottsför­eningar, exempelvis prova på-verksamhet­er som kan få barn att hitta en idrott de tycker om.

Några pengar till det har dock inte avsatts.

– Det är en besvikelse. Vi gick ju ut med detta gemensamt, men det finns ingen återkoppli­ng i budgeten. Vi vill ju höja ambitionsn­ivån, för man lär sig mer om man rör sig mer. Så där hade vi hoppats att hitta något i budgeten. Kanske kommer det senare, eller så har vi helt en- kelt inte funnit nåd hos regeringen, säger Björn Eriksson.

Att få svenska skolbarn att röra mer på sig är en hjärtefråg­a för Eriksson, som menar att Sverige är ”sämst i klassen” på den punkten. I ett pressmedde­lande skriver Eriksson att ”de fina orden måste fyllas med kullerbytt­or, klätterstä­llningar och lekar på skolgårdar över hela landet.”

– Svenska barn rör sig minst i Norden, det är ett statistisk­t faktum, säger han till GP.

Och fortsätter:

– JAG ÄR även ordförande för GIH (Gymnastik och idrottshög­skolan) och vet att all forskning visar att om man gör en mattelekti­on tio minuter kortare och i stället låter barnen motionera – då blir de också bättre på matte. Så det här är jättevikti­gt.

Regeringen satsar dock 250 miljoner på aktivitete­r i samband med lov, samt 300 miljoner till ökad simkunnigh­et. Pengar som ska fördelas via länsstyrel­serna.

– Om man ska summera budgeten så är det väl ömsom vin och ömsom vatten, säger Björn Eriksson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden