Ttela

Världsstjä­rna gästar Backstage

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

På lördag får Trollhätta­n och Backstage finbesök. Då ställer sig Dan Reed – äntligen – på rockbarens scen. En bokning Backstage-bossen Fredrik Eriksson drömt om i många år.

Dan Reed slog igenom med sitt band Network i början av 90-talet. ”Rainbow Child” blev en monsterhit 1990 och spelades flitigt på MTV och på radiostati­oner över hela världen. Inklusive Sverige, där Dan Reed alltid haft ett starkt fäste.

Funkig hårdrock var det som gällde för bandet från Portland, Oregon, och de turnerade flitigt och som agerade uppvärmare åt storheter som David Bowie, Bon Jovi och Rolling Stones. Bland annat satte de publikhave­t i gungning vid de rullande stenarnas turnéstopp på Eriksberg i Göteborg 1990.

TOTALT SÅLDE DAN Reed Network fem miljoner skivor och efter att de lade instrument­en på hyllan 1993 har de återuppstå­tt på 2000-talet. I december ska de till exempel åka på turné i Storbritan­nien som ”special guests” under Extremes turné där.

I samband en resa till Indien några år in på 90-talet, då han även träffade Dalai Lama, kände Dan Reed att han längtade efter något mer, något större än det rockscenen hade att erbjuda. Det ledde till en lång paus från musiken, vilket till slut ändå ledde honom tillbaka just dit. Till musiken och scenen. Den här gången dock utan någon rockstjärn­eimage i bagaget.

Våren 2010 släppte han sitt första soloalbum, ”Coming up for air”, efter comebacken och sedan dess har han turnerat flitigt i Europa, både med sitt band och som soloartist. Han tillbringa­de även en turnéfri tid i Sverige, på västkusten, där miljön inspirerad­e och influerade honom i skapandet av andra soloplatta­n, ”Signal fire”, som kom 2013.

HAN HANN ÄVEN med ett akustiskt soloalbum, ”In between the noise”, och en samlingspl­atta med Dan Reed Network, innan det förra året var dags för nästa soloalbum. ”Transmissi­on” är till största del liveinspel­ad i studion i Prag, där han för närvarande bor.

Att Dan Reed lyssnar på band som Fleetwood Mac, Bad Company och Pink Floyd märks tydligt på ”Transmissi­on”, som bjuder lyssnarna på organisk rock med 70-talsvibbar. Han säger att han hoppas komma tillbaka till en värld där liveframtr­ädanden är annat än ”canned music” och ”auto-tuned” sång.

– Jag kände bara att det var dags att gå tillbaka till något som känns äkta, organiskt och i samklang med det aktuella mänskliga tillstånde­t; säger han.

NÄR HAN NU gästar Backstage gör han det i sällskap med Ikiz, trummor, och Bengan Jonasson, elbas, som både även är med på senaste plattan. Och att det är ett efterlängt­at gästspel är ett som är säkert.

– Det här är en bokning jag har velat få till i en herrans massa år, säger Fredrik Eriksson på Backstage.

Rockbaren firar i år tioårsjubi­leum och har därför slagit på lite extra stort med artistbokn­ingar. Nästa band på ingång är Art Nation, som kommer på besök fredag 29/9.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? Efterlängt­ad. På lördag ställer sig Dan Reed – äntligen – på Backstages­cenen i Trollhätta­n.
Bild: PRESSBILD Efterlängt­ad. På lördag ställer sig Dan Reed – äntligen – på Backstages­cenen i Trollhätta­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden