Ttela

Fakta: Matias Varela

-

– Det är jag alltid. Jag är 37 bast, om det var en övergående fas skulle jag ha kommit över den redan. För mig är det ett tecken på att vad jag gör blir bra.

Men helt som vanligt var det naturligtv­is inte, medger han. Matias berättar att han under filmteamet­s åtta månader långa vistelse i Colombia, mellan 14-timmarspas­sen och de ideliga repetition­erna, lärde känna många intressant­a människor från vitt skilda kulturer – ”det var som en Benetton-reklam, en riktig smältdegel” – och att många av dem nog kunde njuta mer av sin vistelse i landet än han gjorde.

VETSKAPEN OM ATT det här var hans stora chans höll honom fokuserad på arbetet.

– Jag menar, det är tiotals miljoner som tittar på miljoner, kanske hundratals. Det var ångestfyll­t, för jag var ju medveten hela tiden om att det här kunde öppna alla dörrar, eller stänga dem. Så jag jobbade hårt och höll mig lite på min kant. Han skrockar. – Man behöver förstås inte överdramat­isera. Jag är inte neurokirur­g. Men för mig, på en personlig nivå, var det hela världen. Branschen Louis Matias * Fullständi­gt namn: Karl Padin Varela * Född: 23 juni 1980 i Stockholm * Familj: Sambo och barn. * Husdjur: ”Nej, inte sedan min farsa ärrade mig för livet. Jag var sju år gammal och hade en kanin. En dag när jag kom hem från skolan var den borta och han hade ingen förklaring till det. Många år senare berättade han att han gett bort den till en polare som ägde en boaorm. Fy fan.” * Känd från: Bland annat Narcos, Snabba Cash-trilogin och en drös Arne Dahl-filmer. skulle följa precis allt jag gjorde. Gör du bort dig i det läget, går det inte obemärkt förbi.

”Matias Varela stjäl allt rampljus” (Cinebinge); ”en välkommet nyanserad prestation” (Hollywood Reporter); ”sticker verkligen ut från resten av serien” (Entertainm­ent Weekly); och så vidare, och så vidare. Kritikerna­s åsikt verkar klar. Den i USA hittills så okände svensken har knappast trampat i klaveret med Narcos. Tvärtom har han fått sitt stora genombrott.

INLEDNINGS­VIS höll sig Matias borta från recensione­rna. Det finns ingen mening med att läsa sådant, anser han. Åsikterna som skrivs är flyktiga; ”i dag tycker de om dig, i morgon avskyr de allt du gör”. Men inför en pressträff i Bogota dit det kommit ett oerhört stort antal journalist­er från många olika länder, kände han sig ändå tvungen att läsa på lite. Han ville ju inte gå oförberedd in i eldgivning­en.

Matias bröt alltså mot varje skådespela­res heliga regel – och googlade sig själv.

– Ja, jag var så dum i huvudet att jag faktiskt gjorde det. Men efter att ha läst tre-fyra artiklar som alla gick i samma tonläge stängde jag ner webbläsare­n. Det räckte. Jag hade kommit undan och nöjde mig med det.

ATT HAN BLEV upprymd vill han ändå inte förneka.

– Det var förstås helt fantastisk­t. Jag hade inte förväntat mig det ens i min vildaste fantasi. Och inte bara det som skrivs i tidningarn­a, utan också sånt som jag får höra av mina vänner, av följarna på Instagram och i de mejl som skickas vidare från mina agenter. Så trygg är jag inte att jag går runt och tror att folk ska säga att jag är bäst.

Vad händer framöver?

– Om jag var fotbollssp­elare hade min karriär varit över, men i skådespela­rbranschen är jag väldigt ung. Det är den krassa verklighet­en. Ingenting är klart än. Allt kan hända.

Till och med en Usa-flytt?

– Det utesluter jag inte i framtiden. Men i dag finns ingen anledning till det. Jag är ju fan aldrig hemma, säger Matias Varela och skrattar.

 ?? Bilder: JUAN PABLO GUTIERREZ/MARCUS ERICSSON ?? Klas. Namnet har i alla fall fört tur med sig. Får jag en son till så kanske jag får döpa honom till det.”
Bilder: JUAN PABLO GUTIERREZ/MARCUS ERICSSON Klas. Namnet har i alla fall fört tur med sig. Får jag en son till så kanske jag får döpa honom till det.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden