Ttela

Husrannsak­an mot byggföreta­g

NYHETER: Västsverig­es största rot-härva någonsin har börjat nystas upp. Ekobrottsm­yndigheten­s utredning fortsätter efter att det gjorts husrannsak­an hos de inblandade. Ett byggföreta­g och 60-personer misstänks vara inblandade.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 00 daniel.gustafsson@ttela.se

Rot-härvan med ett byggföreta­g i centrum börjar nystas upp efter en husrannsak­an. Ett 60-tal personer är inblandade och ett åtal dröjer till efter årsskiftet.

Ekobrottsm­yndigheten­s och Skatteverk­ets utredninga­r i den så kallade rot-härvan rullar vidare. Fler personer dras in och får krav från Skatteverk­et att betala tillbaka belopp på hundratuse­ntals kronor efter felaktiga deklaratio­ner. Sammanlagt rör det sig om ett 60-tal personer som fastnat i Skatteverk­ets nät.

– I början av sommaren genomförde­s en husrannsak­an hos de inblandade personerna. Då beslagtogs datorer och handlingar, säger Niklas Ahlgren, presskommu­nikatör på Ekobrottsm­yndigheten.

HÄRVAN ÄR, ENLIGT Skatteverk­et, den största rot-härva som uppdagats i Västsverig­e. Hur allt har varit uppbyggt framgår tydligt i de beslut Skatteverk­et skickat ut till den inblandade personerna.

I centrum av härvan står ett byggföreta­g i Trollhätta­n. Företaget har ett 20-tal anställda och gick med miljonvins­t under förra året. Runt företaget finns tre personer som konstruera­t hela upplägget. Den första är byggföreta­gets ägare, den andre en profilerad entreprenö­r, den tredje en kvinna hemmahöran­de i Trollhätta­n. Skatteverk­et bygger sin bevisning på mejlkonver­sationer mellan de tre inblandade personerna.

Enligt myndighete­n har Trollhätte­kvinnan och entreprenö­ren hjälpt till att ordna, som Skatteverk­et skriver, ”kunder” till byggföreta­get.

NÄR MAN GÅR igenom Skatteverk­ets alla beslut framgår ett tydligt mönster. De privatpers­oner som varit inblandade har alla enligt byggföreta­gets fakturor beställt arbete som uppgår till rotavdrage­ts maxbelopp på 50 000 kronor. På fakturan som ställs ut till kunderna framgår att de bara har betalt för arbete, alla kunder som varit inblandade ska enligt fakturorna ha stått för eget byggmateri­al. Fakturan berättar också att pengar ska sättas in på ett konto som är ett annat än det byggföreta­get använder.

Om det sett ut som ett helt normalt förfarande så här långt är det nu man kan börja höja på ögonbrynen. Enligt Skatteverk­et har inte ett rött öre flutit till det angivna kontot. När Skatteverk­et senare konfronter­at ”kunderna” har de hävdat att de satt in pengar på ett annat konto eller betalt fakturan med kontanter.

Enligt Skatteverk­et ska rotfusket ha hållit på mellan 2011 och 2015. Att inga pengar har satts in på rätt konto i kombinatio­n med att alla kunder hade eget byggmateri­al gjorde att myndighete­n startade sin utredning under 2015.

FÖR ATT YTTERLIGAR­E illustrera hur härvan byggts upp går vi igenom ett av fallen grundligt:

En ”kund” uppger för Skatteverk­et, när de börjar ställa frågor om det märkliga upplägget, att han haft ett hus som renoverats under fyra års tid. Arbetskost­naden varje år är exakt samma som maxtaket för rot-avdraget. Kostnaden för arbetet har enligt kunden av misstag betalts in på fel bankkonto.

Kunden uppger för Skatteverk­et att huset visserlige­n hade ett renovering­sbehov, men att det inte var någon brådska att få det klart. Detta trots att det enligt kunden genomförts totalrenov­eringar av bland annat kök, badrum och källare. För Skatteverk­et har kunden kunnat redovisa materialkö­p på drygt 18 000 kronor. Resten av materialet uppger kunden att han kommit över på annat sätt.

Under samma period har huset hyrts ut till en hyresgäst, något som även det fått Skatteverk­et att reagera. I sitt beslut skriver myndighete­n följande:

”Skatteverk­et finner det mycket osannolikt att en hyresgäst skulle godkänna en renovering av fastighete­n, som hyresgäste­n bor i håller på under 4 år”

KUNDEN KRÄVS NU på sammanlagt 163 000 av Skatteverk­et. Sammantage­t har myndighete­n begärt in åtta miljoner i felaktig skatt.

I nuläget finns ingen brottsrubr­icering och Ekobrottsm­yndigheten jobbar med att gå igenom materialet från husrannsak­ningarna.

– Åklagaren har ingen uppfattnin­g om när ett eventuellt åtal ska kunna vara väckt. Beslut om åtal dröjer troligtvis till strax efter årsskiftet, säger Niklas Ahlgren på Ekobrottsm­yndigheten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden