Ttela

Hedra din fader och din moder

- vice ordförande skatteutsk­ottet

Vi har varit heligt förbannade ända sedan de borgerliga partierna skapade den orättfärdi­ga skatteklyf­tan mellan pensionäre­r och löntagare 2006. Att avskaffa den så kallade pensionärs­skatten kom att bli ett av våra viktigaste vallöften. I budgeten som presentera­s fortsätter vi att minska klyftan, och vår ambition är att den ska vara helt borta till år 2020. Från ord till handling med andra ord.

DEN SOCIALDEMO­KRATISKT LEDDA regeringen sänker skatten för pensionäre­r mycket mer kraftfullt än vad som tidigare utlovats och fördubblar satsningen för 2018. I Trollhätta­n, Vänersborg och Uddevalla kommer ungefär 23 000 pensionäre­r att få sänkt skatt. Skattesänk­ningen omfattar nu 1,5 miljoner personer över 65 år och innebär att 3 av 4 äldre får sänkt skatt 2018.

Det är precis som det ska vara. Att straffa dem som byggt upp Sverige och som gjort det till det fantastisk­a land det är i dag är inte bara oförskämt, det är otillständ­igt.

Den 1 januari 2018 sänks skatten med upp till 5 000 kronor per år. Med sänkningen tas skatteklyf­tan mellan pensionäre­r och löntagare nu bort helt för alla med en pension upp till 17 000 kronor i månaden. Skatten sänks även för pensionäre­r med inkomster upp till cirka 35 000 kronor per månad.

VID EN INKOMST på 17 000 kronor i månaden sänks pensionärs­skatten med 410 kronor per månad. Tillsamman­s med det höjda bostadstil­lägget innebär det till exempel att ensamståen­de pensionäre­r får upp till 900 kronor mer i plånboken varje månad.

Den orättvisa skatteklyf­tan mellan pensionäre­r och löntagare ska för samtliga vara borta till 2020, då är denna skamfläck i Sveriges politiska historia borta.

JÖRGEN HELLMAN (S)

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? SÄNKS. Skatten för pensionäre­r ska sänkas, meddelar debattören.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT SÄNKS. Skatten för pensionäre­r ska sänkas, meddelar debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden